Sámi girkoráđđi

Uavhengig av etnisitet, hjemland og alder samlet liten og stor seg i ukirken (ungdomskirken) i kveld. Sammen feiret de gårsdagens nasjonaldag for samefolket. 

 
Bilde stor  

Aksel Johann Lund og Kristin Anda til høyre koser seg med samenes nasjonalrett. 

 
Av: Tomine Walmsness.  

Servering av reinsdyrkjøtt og bakgrunnsmelodier av joik skapte en god atmosfære i rommet under markeringen av nasjonaldagen. Presten Anne Margrethe Ree Sunde er arrangøren av denne kvelden og mener det er viktig å feire nasjonaldagen for å skape mer åpenhet, og for å inkludere alle folkeslag.

       Det er deilig å servere annen tradisjon enn lapper med brunost. Jeg merker veldig at det er interesse for ulike kulturer. I kveld kan nordmenn lære mer om hva det vil si å være norsk, det er nemlig lett å glemme at samefolket er en viktig del av Norge, sier arrangøren.

Hun forteller videre at de som kommer i kveld drar hjem med en følelse av at vi ikke er et land med ett folkeslag, men at Norge faktisk et land bestående av to folkeslag der begge er en del av oss med ulike tradisjoner.

-             Det handler om å tenke vi, og ikke tenke de. Med det mener jeg at vi alle er en del av Norge, uansett om man er fra forskjellige folkeslag, fylker eller land. Alle er en del av vi som bor i Norge, sier hun. 

 

Integrering ikke segregering

 

Sunde forteller at det har dukket opp utvekslingsstudenter fra hele verden i kveld. Dette gjør det ekstra viktig å markere andre deler av Norge enn de kulturene de vanligvis møter på. For samefolkets tradisjoner pleier ofte å overraske litt for dem som ikke kjenner til urfolkets unike kultur som er svært ulik den studentene har rundt seg her i Stavanger.

En annen stor grunn til å arrangere kvelder som dette er for å forebygge ensomhet. Sunde har opplevd at utvekslingsstudenter forteller det er vanskelig å slippe inn i vennekretser her i Norge. Mange som kommer utenlands fra sliter med ensomheten. I kveld kan de lære om og sette pris på samefolkets rettigheter, men også få møte nye mennesker og kanskje få en ny venn.

-               I år viste undersøkelser om ensomhet hos studenter dårlig resultater, mange føler  seg alene. Det motiverte meg til å kjempe mot ensomhet. Det å lage mat sammen kan fungere som terapi, samtidig som studentene lærer annen matlaging enn nudler og pizza, sier hun.

real

 

Introduserte joik med quiz

 

Alle er velkommen inn i varmen hos landets eldste forsamlingshus. Et sted som binder folk litt tettere sammen med prat, god mat og i dette tilfellet; sang.

For senere på kvelden ble det quiz om joik for å introdusere musikksjangeren for nykommere. En viktig musikksjanger for samefolket, da den går i generasjoner og binder familier sammen.

-               Jeg synes joik er veldig fasinerende, når jeg var liten hørt jeg eventyr fra mine foreldre som hørte de fra sine. Joiken er en annen form for det, der sangene går videre i arv og fører familieverdier og kultur til senere generasjoner. 

 

 

 

Du er her: Home Joomla 2.5 Sámi girkoráđđi