Nye allergivennlige alternativer


Antall personer rammet av matoverfølsomhet øker stadig. Flere bedrifter velger derfor å produsere laktosefrie og allergivennlige produkter. Forventingene til et enda større marked i 2018, er store.

 
tine stort bilde  
LAKTOSEFRIE SMÅMÅLTIDER: Tine sine produkter er tilpasset allergikere. Foto: Emily Louise Stø  
   
Av: Emily Louise Stø  
   
Tine lanserte nylig en rekke laktosefrie produkter. Hennig-Olsen følger opp med flere allergivennlige iskremer de følgende ukene. Iskremen er dessuten glutenfrie og uten melkeprotein. Det var dagsavisen som først omtalte saken.  
   

Flere blir rammet av matallergier

 
Mellom fem og åtte prosent av alle barn har matallergi, ifølge Astma- og allergiforbundet. Dr. Glenis Scadding, som er spesialist i allergi, mener ifølge Aftenposten at minst 1,5 millioner nordmenn er rammet av allergi, og at tallet trolig vil bli enda høyere. Ifølge Verdens allergiorganisasjon vil halvparten av oss ha en eller annen form for allergi om 15 år. Økningen kan blant annet skyldes endrede matvaner, vi spiser mer prosessert mat og mindre mat fra laget bunnen av. Ved matallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra maten. De oppleves som «farlige» inntrengere. Reaksjonene kommer vanligvis raskt etter matinntaket, og kan i noen tilfeller være alvorlige.  
   

Håper på mer allergivennlig i 2018

 

Guro Waage, ernæringsrådgiver i Norges Astma og Allergiforbund mener det er viktig at det finnes gode alternativer for folk med matallergier.
-Jo flere alternativer det finnes, jo mindre begrensninger trenger de å ha i kostholdet sitt. Vi håper også at denne utviklingen betyr at industrien er i gang med å utvikle ytterligere produkter rettet mot allergikere. Iskrem uten melkeprotein, er noe som har vært et svært etterlengtet produkt blant våre medlemmer. Vi håper at det kommer enda flere allergivennlige produkter i 2018, sier hun.

 

Fordommer

Waage tror ikke at folk kommer til å velge bort produktene selv om de er laktosefrie, men at noen av dem som velger produktene kan oppleve å bli møtt med fordommer.
-Laktosefrie produkter og de vanlige melkeproduktene er like når det kommer til næringsstoffer. Flere og flere opplyser at de har matoverfølsomhet i dag, samtidig er det mange som kjøper disse produktene fordi de noen ganger blir fremstilt som sunnere. Dette kan medføre en viss mistro i deler av befolkningen, da matoverfølsomhet kan oppfattes som en trend. Det er svært viktig at matallergi blir tatt på alvor, og at man viser forståelse for mennesker som sliter med dette, legger hun til.

 

Behovet for slike produkter øker

Tine er tydelige på at behovet for laktosefrie produkter øker, og derfor jobber de kontinuerlig med å utvikle nye produkter som er laktosefrie.
– Vi er helt sikre på at forbrukerne er positive til at utvalget blir større. Disse produktene kan brukes av alle, vi valgte derfor ha dem laktosefrie for å ha et alternativ til de med laktoseintoleranse, sier pressevakt i TINE, Øystein Syrstad.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *