Studenter venter med barn

utsnittbilde

Kvinnelige studenter venter med å få barn til de har nok penger og en god karriere. Statistikk fra Statistisk Sentralbyrå viser at færre kvinner får barn i 20-årene.

 
Kvinner stor  
FOKUSERER PÅ KARRIEREN: Studentene ved Universitetet i Stavanger venter til de har god nok økonomi og tid til å få barn. FOTO: Amir Habibi.  
   
Av: Odin Hollum og Lea Cristine Tvervåg  
   

-Jeg har ingen planer om å få barn i nærmeste framtid, sier studenten Malin Eikeskog.

Gjennomsnittsalderen for å få sitt første barn var tidligere 25 år. De siste årene er alderen økt til over 29. Kvinner er mindre fruktbare i 30-årene slik at det fødes færre barn.

Gjennomsnittet barn per kvinne ligger nå på 1,62. Det er rekordlavt i Norge og bekymrer flere.

 
   

Ser sammenhenger

 

-Den dagen jeg ønsker å bringe et barn til verden vil jeg ha økonomien i orden slik at jeg kan ta ordentlig vare på det, sier Anine Vedvik som også er student.

Sosiologiprofessor Knud Knudsen tror at årsaken til nedgangen kan være at barn fører til store økonomiske utgifter. Han ser også at kvinner fokuserer mer på utdanning og at flere gjerne venter med å få barn.

-Unge jenter har sterke forventninger til seg selv om suksess i arbeidslivet. Det er vanskelig å kombinere toppjobb med barn. Suksess i næringslivet er veldig tidskrevende, sier Knudsen.

 
   

Bør gjøres tiltak

 

Knudsen mener at det bør gjøres tiltak for tilrettelegging slik at kvinner kan studere og jobbe samtidig som de har barn. Han tror dette kan være nøkkelen til å få fødselstallet opp igjen i Norge.

-Vi må tenke på en mekanisme som gjør det bedre og enklere å ha barn, sier Knudsen.

Knudsen mener barnehager, SFO og andre ordninger bør være gratis og fokusere på å hjelpe kvinner til hvordan de skal ta vare på barn ved siden av en karriere.   

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *