Laks og politikk

Laksebilde

Kina har åpnet for import av norsk laks. Handelsforholdet var lenge dårlig etter at nobelkomiteen ga fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010. I januar importerte kineserne åtte ganger mere laks enn til samme tid i fjor.

 
Laksebilde storet  
Norsk laks: Denne laksen blir nå også eksportert til Kina i mye større grad en de siste årene. Foto: Sine Grønnestad  
Av: Jo Fridstrøm   

Kina importerte om lag 1.700 tonn norsk laks i januar, mot 205 tonn i fjor melder SSB. Økningen skyldes at Norge skrev under på lakseprotokollen i fjord mai. Avtalen ble laget for å styrke handelsforholdet mellom Norge og Kina, som har lenge vært svekket etter at Norge ga fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010. Xiaobo var en kritiker av den kommunistiske regjeringen i kina, og ble dømt til fengsel i elleve år i 2009. Fra november i fjor igjen ble det klart at Kina igjen åpnet for import av norsk laks.

Sammtidig som eksporten til Kina vokser, så er den halvert til 1000 tonn i Vietnam. Dette er ikke et tegn på at vietnameserene ønsker mindre fisk fra Norge. Etter Kina åpnet for import av norsk laks trenger nemlig ikke laksen eksporteres via Vietnam til Kina.

 

 

 
   

 

 
   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *