Marerittet minutt for minutt

UtøyaLite

Den kontroversielle filmen, Utøya 22. Juli, er den mest sette filmen på kino i Norge siden premieren fredag 9. Mars. Regissør, Erik Poppe, var i Stavanger i går for å snakke om filmen.

 
UtøyaStor  

I SKJUL: I filmen følger vi Kaja som kjemper en hard kamp for å ikke bli skutt. Foto: Paradox productions

 
Av: Eirin Skiaker, Jo Fridstrøm og Petter Klund  

Poppe ønsket å sette fokus på ungdommen som opplevde marerittet på Utøya i 2011. Filmen følger den fiktive karakteren Kaja, minutt for minutt, mens angrepet foregår.

– Filmen handler om ungdommene. Den starter 14 minutter før de første skuddene går for å bli kjent med karakterene, og vi følger dem gjennom de 72 minuttene som angrepet varte.

En stor del av arbeidet handlet om å jobbe med de som opplevde terroren.

– Før jeg bestemte meg for å lage filmen, kontaktet jeg støttegruppen 22 juli, og jeg kontaktet Arbeiderpartiet og AUF. Jeg har jobbet med en gruppe ungdommer som overlevde Utøya gjennom hele prosessen.

 

– Ikke en underholdningsfilm

 

Det har vært stor debatt rundt filmen, men Poppe håper folk vil forstå hvorfor filmen er så viktig.

– Vi har hatt mange positive reaksjoner, men også flere som mente at filmen kom for tidlig. Jeg tror nå at mange av dem har endret mening etter å ha sett den. Det er ikke en underholdningsfilm, men en film som skal fortelle, sier regissøren.

 

729x418

HUSK UTØYA: Regissør Erik Poppe mener det er viktig at når vi snakker om 22. Juli, husker hva som skjedde på Utøya Foto: Marius Hope

 

Minimal markedsføring

 

Filmen har ikke hatt noen trailer, og har blitt holdt høyst hemmelig helt frem til førpremieren på filmfestivalen Berlinale i februar.

– Vi ønsker ikke at det skal finnes klipp på nettet, som gjør at de som er berørt, skulle kunne snuble over de ved et uhell. Derfor tok vi en beslutning om at det ikke skulle vises noen ting.
Vi har ett stillbilde fra filmen. Det er det, sier Poppe.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *