Dramatisk spredning av gonorè


Den seksuelle overførbare infeksjonen gonoré er en bakterie som kan sette seg i hals, urinveiene og endetarmen. Rapporten fra Folkeinstituttet viser at det har skjedd en dramatisk økning blant menn som har sex med menn.

 
gonore stor  
ILLUSTRASJONSFOTO  
Av: Guro Hennig og Lea Cristine Tvervåg  
Sonali R. Hansen er overlege ved hudavdelingen på Stavanger Universitetssykehus og sier at de har hatt nærmere 1400 tilfeller av gonoré.
-Det er det høyeste tallet vi har hatt på svært mange år, sier Hansen.
Hos heterofile har tallet vært stabilt det siste året.
 

Mangler beskyttelse

 
Den største grunnen til spredningen er mangelen på beskyttelse. Menn som har sex med menn får det ofte i hals eller anus.
-Bivirkningene er derfor vanskelig å legge merke til, så de kan gå med infeksjonen lenge og smitte andre, fortsetter Hansen.
Mange velger også å droppe kondom når de føler seg trygge, så det øker også risikoen for å få andre seksuelle sykdommer.
 

Enklere sjekk

 

Benjamin Erikstad er leder i FRI Rogaland og sier at det må bli lettere å sjekke seg for kjønnssykdommer. ‘’Sjekkpunkt’’ er et tilbud som finnes i de fire største byene i Norge som skal gjøre det enkelt å sjekke seg anonymt.
-At det er nok kunnskap i helsevesenet og skoler om kjønnssykdommer gjør det enklere å snakke om det, sier Erikstad.
Heterofile teste seg til fastlegen, helsestasjonen for ungdom, studenthelsetjenesten eller poliklinikken for seksuelle infeksjoner. Menn som har sex med menn anbefales av Hansen til å teste seg hos en spesialklinikk som poliklinikken for seksuelle infeksjoner.

{youtube}Z8vng-Jb6P0|729|418|0{/youtube}

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *