Vedovner til pant

panteovn LITEN

Som et tiltak for å redusere mengden svevestøv i lufta, kan du fra nå av pante gamle vedovner og peiser.

 
panteovn STOR  
Miljøvennlige ovner: Dette er noen av de nye ovnene man kan søke om å bytte til.  
Av: Odin Hollum og Eirin Skiaker  

 

 
På vinteren er det dårlig luft i Stavanger, og en av grunnene til dette er røyken som kommer fra gamle vedovner og peiser.

-Ved siden av veitrafikk, er gamle vedovner den vesentlige kilden til svevestøv. Det gir både oppvarmende effekt, og er helsefarlig, sier Stein Helge Jansen, daglig leder hos Stavanger Varmesenter.

 

 

 

Ny ovn eller pengene tilbake

 

Fra 13. mars har det vært mulig å søke om å levere inn gamle ovner og peiser til pant, for å erstatte de med nye, og bedre ovner. Dersom du leverer inn den gamle ovnen eller peisen som er fra 1998 eller tidligere, kan du velge om du vil få igjen pengene eller om du ønsker ny ovn. Du kan få opp til 5000 kroner for å bytte til en nyere, og mer miljøvennlig ovn.

Støtten til dette tilataket er så langt lagt til tusen forskjellige husstander.

-Foreløpig har vi valgt å sette grensen på tusen fordi vi har fem millioner på budsjettet, men det er opp til vårt bystyre å bestemme hva de vil bruke midlene til. Derfor kan vi ikke love noe mer enn de tusen vi har nå, sier miljøvernsjef, Jane Nilsen Aalhus.

 

 

 

Populær ordning

 

 Panteordningen har blitt tatt godt i mot av folk som vil bytte inn den gamle vedovnen sin.

¨-Vi har fått mange gode tilbakemeldiger fra folk. Mange har tatt kontakt på forhånd og spurt når den ordningen kommer. Det er fordi det er noen andre byer som har dette, blant annet Bergen og Oslo. Vi har også allerede fått en del søknader, sier Aalhus.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *