Hvordan bli lykkelig

Julie 349

De kalde og mørke månedene som var er over. Nå er vårsola her, og psykologene Emmeline Krogh og Janette Røseth vil lære bort kunsten å være lykkelig.

 
LYKKEBLOMST 729  

VÅR: Nå som vinteren er over er det ingen grunn til å være blå. Foto: Julie Dønnem Lillevik.

 
Av: Julie Dønnem Lillevik  

På Stavanger Helsehus venter et spent publikum på Prosjekt Lykkelig som de har meldt seg på. Foredraget er ledet av to psykologer som gjennom bilder, kostymer og sang vil lette på stemningen og skape lykke på en grå torsdag. Men hvordan blir vi lykkelige?

– Det som gjør oss lykkelige er individuelt. Men vi vet det er noen fellesnevnere, ofte er det dette med å være med andre mennesker, enten det er familie, venner eller andre. Det er jo ikke så rart, vi er jo sosiale vesener, sier psykolog Emmeline Krogh.

Foredraget begynner med en håndsopprekning. Her blir tilskuerne blant annet bedt om å sette et nivå på hvor lykkelige de er nå.

– FN har laget en statistikk som rangerer de mest lykkelige landene i verden. Norge ligger på andreplass. Men hvis vi ligger på andre, hvorfor er det slik at de færreste her rakk opp hånda? Sier psykolog Janettte Røseth.

 
Ønsk deg det du har
 

Materielle goder og penger er ofte noe som er misunnelsesverdig. Men psykologene advarer mot å tenke på det grønnere gresset.

– Man må lære seg å være takknemlig, og dette gjelder de små tingene i hverdagen. Det kan være den kaffen du fikk av en kollega som oppmuntrer deg til å gjøre noe godt. Jeg gjør det fordi jeg vil og det gjør meg glad, sier Krogh.

Det å klage er et talent mange nordmenn har. Psykologene utfordrer derfor publikum til en aldri så liten ikke-sutre utfordring. Målet er å gå sutrefri i syv dager.

– Man kan jo selvfølgelig klage når man føler at man har blitt urettferdig behandlet, men når det kommer til småting, som «huff, det er mandag igjen». Man kan jo ikke endre på det uansett, og når du starter dagen med å klage påvirker det andre og den sure stemninga sprer seg. Du blir jo ikke lykkeligere selv av å klage, sier Røseth.

 
Skap hygge
 

Det er også viktig å ikke la gleden være avhengig av andre mennesker i for stor grad. Psykologene forteller om at når man setter seg mål som å bli likt av alle, er det mindre sjanse for å oppnå lykke ut av det. De mener at lykke også handler om å trives godt i eget selskap.

– Skap hygge når du er alene. Hygge er det samme som velvære, og velvære fører til lykke. Det kan være å tulle seg inn i et pledd foran peisen eller tenne et stearinlys, sier Røseth.

FOMO, altså frykten å gå glipp av noe, er noe psykologene definerer som et lykkehinder. Dette kan oppstå når man for eksempel får bilder fra venner som er på fest.

– Når du lander i sofaen etter en lang uke med stress en fredagskveld, og er glad for at du sa nei til den festen, ikke la den FOMO-følelsen i magen skape usikkerhet. Lær deg heller JOMO. Joy of missing out, er det jeg kaller det, sier Krogh.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *