Norske studenter kjenner på trykket stemning i Polen

Medisinstudenter i Polen. Fra venstre: Asif Malik, Alice Jungerup, Maria Olsbø og Oscar Landé. FOTO: privat.

Maria Olsbø (23) går fjerde året på medisinstudiet ved Gdansk Medical University i Polen. Siden krigen brøt ut i Ukraina har Polen tatt imot over halvparten av menneskene på flukt, og studentene merker en annerledes atmosfære i byen.

Av: Maja Mathisen

– Jeg husker det var veldig rar stemning i byen den dagen krigen brøt ut, også på universitetet. Man fikk følelsen av at nå må alle mobilisere, sier Olsbø.

Olsbø forklarer at hele byen har omstilt seg og er i full beredskap. Selv på universitetet har de gjort det de kan for å hjelpe medisinstudenter som kommer fra Ukraina til Gdansk.

– Det er innsamlinger på hvert eneste hjørne og mange utlyser folk som har ledige rom til å huse flyktninger. Fra denne uken av har universitetet tatt i mot rundt 50 ukrainske medisinstudenter som skal fullføre utdanningen sin hos oss. På sykehuset der jeg jobber har de også lagt til rette for å ta imot ukrainere som trenger helsehjelp, så vi får det jo tett på oss, sier Olsbø.

I trygge hender

Selv om situasjonen er usikker kjenner hun ikke på frykt. Hun er medlem i studentorganisasjonen ANSA, som bevarer interessene til norske studenter i utlandet. Under covid mobiliserte de raskt og fikk studentene hjem. Dermed stoler Olsbø på organisasjonen hvis det skal oppstå utrygghet i Polen.

– ANSA er et støtteapparat for oss hele tiden, men spesielt når situasjoner som dette oppstår. Vi har blant annet tilgang på gratis psykologhjelp hvis folk kjenner på bekymring. Under corona var de veldig behjelpelige med å få oss trygt hjem, så vi vet at vi er i trygge hender hvis det skulle skje noe, forklarer Olsbø.

President i ANSA, Sine Schei, sier at de per dags dato jobber for å holde medlemmene informert og under kontroll.

– Vi har tett samarbeid med utenriksdepartementet, den norske sjømannskirken og kunnskapsdepartementet. Vi har også sørget for å informere medlemmene om hvordan de skal kunne forholde seg til situasjonen og registrert hvor studentene befinner seg i landet, forklarer Schei.

En rar tid

Situasjonen for studentene er rolig, men Olsbø og medstudentene kjenner på den trykkende stemningen landet er under.

– Vi er ikke redde, men det er en rar tid. Det er jo et aspekt i hverdagen som vi snakker mye om, og vi må rett og slett bare gjøre det vi kan for å hjelpe samtidig som vi fortsatt må leve våre vanlige liv. 

Polske myndigheter opplyser at nesten 1,8 millioner ukrainske flyktninger har kommet til landet siden Russland invaderte Ukraina. Trolig er det reelle tallet høyere, da kun flyktningene som har meldt seg for det føderale politiet blir registrert, ifølge ABC nyheter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *