Gratis hjelp til russ på buss

Her russ i buss. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Snart skal russen ut på veiene igjen. Russen får gratis teknisk godkjenning av vegvesenet for ivareta sikkerheten deres på veiene.

Av: Sunniva Møllerløkken 

– Det er ikke så mye snakk om sikkerheten på bussen, hvert fall ikke blant oss jentene, sier Tiril Elise Idsøe, russ på buss fra Stavanger. 

Idsøe forteller at hun og vennegjengen ikke er kjent med den mekaniske og tekniske delen russefeiringen innebærer. Hun forteller at det var derfor hun og jentene bestemte jeg for å leie gjennom et firma som tar seg av godkjenningen

– Vi kan ikke så mye om dette og det var en av grunnene til at vi leide buss istedenfor å kjøpe, sier Idsøe. 

Idsøe tror det er viktig at dette er gratis for russen og at det fører til at flere prioriterer det. 

– Det er jo kjipt å bruke altfor mye penger på noe som bare skal vare i en måned, selv om sikkerhet er viktig, fortsetter Idsøe. 

Det er et kjent fenomen at russebusser kan streike under russetiden, og hvert år er det ulykker som involverer 18 og 19-åringene. 

– Det er skummelt å tenke på om det skulle skjedd en ulykke, vi har hørt skrekkhistorier om det. Vi må gjøre alt vi kan for å unngå det. Derfor er et tilbud som dette et veldig fint initiativ, avslutter Idsøe.

En teknisk sjekk av russebiler og russebusser er et tilbud fra statens vegvesen som rundt 1700 russebiler og russebusser benytter seg av årlig. 

– Vi har mange som bruker tilbudet og som er opptatt av sikkerheten i kjøretøyet sitt under russetiden, men vi ønsker å nå ut til enda flere, sier Jannicke Sjøvold fra Statens vegvesen. 

Statens vegvesen har trafikksikkerhetsdager på videregående skoler rundt om i landet der de kommuniserer viktigheten av trygge kjøretøy under feiring av 13 års skolegang. De ønsker å gjøre russen bevisst på tematikken.

– Vi er opptatt av sikkerhet selvfølgelig og dette er en ekstrakontroll som kan være fin og ha, sier Sjøvold. 

Sjøvold legger vekt på at dette ikke erstatter en EU-kontroll, men at for russens kjøretøy kan denne tekniske sjekken være god å ha gjennomført, før bussene setter ut på veiene. 

– Man må altså ha en EU-godkjenning i bunn, men i russebiler og busser er det mye interiør og ekstra ting, og her er vi gode på å sjekke akkurat det grundig, sier Sjøvold.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *