Sexmytene avlives

Stavanger sexologene har vært på besøk hos universitet i Stavanger. De kan fortelle om flere sexmyter som skaper press, og ikke stemmer overens med virkeligheten.

Sexologene  © Siv Sivertsen-11 (1).jpg
Stavangersexologene Gunhild Næss (venstre) og Andreas Håheim (høyre).
Foto: Stavangersexologene

Av: Karoline Reme Mosland og Espen Haugen

– Det er viktig å ha slike foredrag, fordi det er såpass mange myter der ute. Det finnes utallige myter om blant annet kjønn og sex. Vi har derfor jobbet mye for å bearbeide disse mytene, sier sexolog Andreas Håheim.

Håheim har spesielt opplevd sexmyter hos aldersgruppen 19-28 år. Dette er med på å skape press, og urealistiske forventninger rundt et samleie.

– De vanligste mytene er blant annet at menn konstant har lyst på sex, noe som ikke stemmer. 90% av mennene som kommer til oss føler på dette. Dette er et problem hos menn, men også hos kvinner. Kvinner kan få en følelse av at partneren ikke har lyst på dem.

Håheim kan også fortelle om flere som føler et sexpress. Blant annet ved apper som tinder, som ofte fremstilles som en app der man nærmest kan «bestille» seg en partner. Man kan føle på et press der sex er noe som alltid er lett tilgjengelig, og at det er normalt med en ny partner hver uke.

– Vi lever i en verden med sosiale medier, og programmer som Paradise Hotel og Ex on the beach. Programmer der man får en oppfattelse av at man har sex hele tiden. Realiteten er at vi har mindre sex nå enn før. Hvis man skal leve opp til det som blir presentert i disse programmene, vil man sannsynligvis føle seg mislykket, sier Håheim.

Spørsmålet har derimot vært hvordan man kan avlive disse mytene. Håheim understreker at åpenhet rundt temaene er enormt viktig.

– Vi jobber hardt for å normalisere og avlive feilaktige myter. Det er for meg tydelig at sexualundervisningen er for dårlig. Vi må prøve å få folk til å slappe mer av, og ikke ha denne overdrevne prestasjonsangsten. Sex er mye mer enn penetrering av partner, det kan være så mangt.

– Man kan ofte føle at man er den eneste som kjenner på slike ting, men med stor sannsynlighet er man ikke det, sier Håheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *