Den nasjonale Vårryddedagen gikk av staben med suksess lørdag 13. mars. Fiskegarn er blant de vanlige funnene, men leder i Norsk Fiskarlag Kjell Ingebrigsten reagerer på at fokuset går mot fiskerne.
Skrevet av: Magnus Kolstad og Oda Karine Frøyen Vold
Regjeringens nye forslag til regler for fiskeindustrien blir møtt med en positiv holdning hos Ingebrigsten. Han mener at alle tiltak som kan være med å bidra til mer kontroll over marin forsøpling i verdenshavene, er velkomne. Men han poengterer at det finnes flere syndebukker.
Han forteller at fiskerne tar sin del av ansvaret. De aller fleste er bevisste på hva de gjør og strekker seg langt for å unngå marin forsøpling. Resten av samfunnet burde derfor også ta sin del av ansvaret, ifølge ham.
Regjeringens nye foreslåtte regler for fiskeindustrien | |
– Obligatorisk merking av tegner og ruser – Opprydding av gamle blåskjellanlegg – Riktig rapportering av tapte fiskeredskap |
Ryfylke friluftsråd storfornøyde med helgens fangst
Kersti Kesper leder arbeidet mot marin forsøpling i Ryfylke friluftsråd. Hun kan fortelle at de på lørdag fikk med seg 40 frivillige strandryddere, og funnene lot ikke vente på seg.
– Vi hentet inn over 10 tusen liter med søppel. Det er mye.
Kersti Kesper
Hun håper det ikke blir like mye å hente på strendene i fremtiden. Men for at dette skal bli mulig, må alle følge loven. Det er ikke tilfellet etter Kesper sin erfaring.
– Det blir tatt uendelig mange yrkesfiskere som bryter loven, spesielt hummerfiskere, sier hun.
For lite, for sent
Ulrikke Torgersen fra miljøpartiet de grønne, mener de nye tiltakene er bra, men at de kunne kommet mye før. Og det er fremdeles ikke nok.
– Vi ønsker en panteordning for fiskegarn, slik man har med plastflasker, sier hun
For at oppryddingen skal gå enda fortere, vil de også belønne fiskere som plukker opp plast når de er ute på jobb. Det vil også være nødvendig å gjøre det mulig å bruke mindre plast når man driver med fiske.
Se reportasjen her: Forsøpling i havet