Miljødirektoratet kunne melde om at luftkvaliteten i norske storbyer er i endring. Studenter ved UiS er overrasket at Stavanger kom på topp av storbyene med best kvalitet.
Av Siri Storesund Hansson
Stavanger som er mest kjent for å være Norges oljeby fikk en positiv overraskelse når Miljødirektoratet publiserte på Twitter om luft kvaliteten. Studentene Mathilde Sjølyst, Øystein Haave og Paul Sayp ser på dette som en overraskelse.
- Det er veldig overraskende, det er kanskje fordi vi er bredere by enn for eksempel Bergen der alt er på et sted. Det er mye mer samlet, sier Sjølyst.
Hun mener at Stavanger er en by der det ligger store krusbåter til kai om sommeren. Det er en by man ikke forventer at luftkvaliteten er så glad som den har vist seg å være.
– Det er en pågående diskusjon om disse crus-skipene skal ligge til kai her hele tiden. De kommer jo hver sommer og det er allerede noen her. De forurenser mye og folk klager over at vinduene blir sotete av forurensing som kommer fra dem, legger Sjølyst til.
Beliggenhet påvirker
Haave mener at beliggenheten til Stavanger er med på å føre til bedre luftkvalitet. Stavanger ligge langt ut mot kysten i motsetning til Bergen eller Trondheim, der forutsetningene er annerledes.
– Jeg tror været har mye og si for å være helt ærlig. Det blåser mye her og jeg tror vinden tar med seg mye av soten vekk, sier Haave
Han ser i tillegg at når du setter ordet oljeby foran luftkvalitet kan man begynne og lure på hva som gjør at Stavanger klarer å ha så ren luft.
Sykkelbruk hjelper
Er det én ting Stavanger kommunen har lagt vekt på de siste årene er det kollektivtrafikk og sykkel. For de tre studentene er det å velge by-sykkel et svært normalt valg.
- Jeg har bil, men velger å bruke sykkel eller kollektivtransport. Dette er fordi det ikke er lagt til rette for parkering i sentrum eller her ved UiS. Så da tvinges jo folk til å velge et mer miljøvennlig valg, forteller Sjølyst
– Jeg ser at det blir flere og flere by-sykler i Stavanger. Det tetter seg opp med sykkelstativ og jeg tror at dette er med på å bedre luftkvalitet i byen, sier Sayp
For studentene er det å velge by-sykkel som transportmiddel et helt normalt valg og er noe de kommer til og forsette med fremover.