Av Philip Evensen
Tilbudet “Ungjobb” skal hjelpe ungdommer med å skaffe seg sommerjobb. I år er det 200 arbeidsplasser som må fylles og det er allerede over 700 søkere.
– Stavanger kommune ønsker å hjelpe flere ungdommer i aldersgruppen 14-17 år ut i jobb. Grunnen er at det har blitt vanskeligere og vanskeligere for ungdommer som ikke er 18 år gamle å få jobb. Veldig mange arbeidsplasser krever at man er 18 og at man har arbeidserfaring. Det er veldig vanskelig å få arbeidserfaring før man har blitt 18, sier prosjektleder Charlotte Larsen.
Hun forteller at de bevisst har tatt bort kravet om å levere CV.
– Vi har bedt alle ungdommer om å ikke skrive CV. Siden de er så unge er det ikke noe poeng å vurdere dem ut ifra CV-en, sier hun.
Prioriterer de som har tid
Siden lanseringen av prosjektet i 2019 har det vært en stor økning i antall søkere. Det første året var det 107 søkere, i fjor var det 805, men i år forventes det nærmere 1000.
– Det er litt trist for i utgangspunktet har vi 150-200 arbeidsplasser. Det vil si at det bare er en femtedel av de som søker som får jobb, sier hun.
Larsen sier at det er litt tilfeldig hvem som er blant de heldige, men at det likevel er noen kriterier som kan øke ungdommenes sjanse for å få jobb.
– Vi prioriterer de ungdommene som har mest ledig tid i sommer. Vi har delt sommerferien inn i tre perioder, og da bør man minimum kunne jobbe to av de tre periodene for få jobb. Hvis man skal på fotball-leir og ferie i utlandet og så videre, så havner man lenger ned i bunken. Da tenker vi at den ungdommen ikke har et like stort behov som andre. Det synes vi er rettferdig, sier Larsen.
Hun sier at de også har prøvd å prioritere de som skal starte på videregående.
– Vi ser at de som går ut av tiende klasse ofte får litt flere utgifter. Mange av disse er derfor mer motiverte og trenger en ekstra jobb utenfor skolen.
Vil bruke tiden fornuftig
Blant de foreløpig 700 søkerne finner vi Mohammad Rahmeh (17). Han ønsker seg arbeidserfaring som kan hjelpe han i framtiden.
– Jeg vil bruke tiden min på noe fornuftig. Jeg vil ikke sitte hjemme og ikke gjøre noe, sier Mohammad Rahmeh.
Rahmeh sier at han kom over tilbudet på Instagram. Da var det bare å begynne og skrive søknad.
– Jeg håper jeg får sommerjobb. Det er jo fint med litt penger. Akkurat nå jobber jeg i en butikk, men jeg har ikke sikret meg sommerjobb ennå, sier han.
Han sier at det er fint at kommunen kommer med tilbud som dette.
– Jeg synes det er bra at ungdommer får muligheten. Det er ikke alltid så lett å finne jobb selv, sier han.
Enkle jobb-oppgaver
Larsen sier at det er mange forskjellige jobber man kan få.
– Det trengs blant annet medarbeidere i dagligvarebutikker, vei- og vedlikeholdsarbeidere og lekekompiser i barnehager.
Det tilbys to uker med jobb for hver arbeidstaker. Derfor har det vært viktig å finne oppgaver som ikke krever lang opplæring.
– Det må være oppgaver som de kan hoppe inn i med en gang. De skal være en ressurs, sier hun.
Vil utvide tilbudet
Larsen sier at på grunn av den enorme responsen ønsker kommunen å utvide tilbudet i framtiden, men det kan være utfordrende.
– Vi har fått 1,2 millioner fra barne- og familiedepartementet. Hver ungdom vil koste oss omtrent 6000 kroner. Det betyr at vi i utgangspunktet har nok til å gi 200 ungdommer arbeid dette året. Så hvis vi skal ha flere ungdommer ut i jobb trenger vi mer penger, sier hun.
Hun sier at tilbakemeldingen fra ungdommene ofte er at de ønsker mer jobb.
– Ungdommene er fornøyde med arbeidstiden, men de vil ofte jobbe en uke til. Igjen så blir det en økonomisk utfordring, sier hun.