Oter har tidligere vært en sjelden skue i Stavanger og omegn, men nå er den i ferd med å etablere seg i området.
Av Philip Evensen
Naturforvalter i Stavanger kommune, Vegard Ankarstrands første møte med oteren ble ikke helt slik han hadde sett for seg.
– Vi ble ringt gjennom vakttelefonen for skadede villdyr og fikk beskjed om at det var en mink som var skadet like utenfor Hillevågsvatnet. Da rykket jeg ut, sier Vegard Ankarstrand.
Men da han kom fram til stedet var det slett ikke noen mink.
– Vi trodde jo at det var en mink, men så viste det seg at det var en oter. Oteren hadde blitt påkjørt og var skadet i bakdelen. Skadene var så store at den dessverre måtte avlives. Det er veldig trist at det endte slik, sier Ankarstrand.
Oteren trekker sørover
Til tross for hans triste møte med oteren sier han at han er glad for å se arten i Stavanger-området.
– Det er veldig positivt med oter her. I utgangspunktet betyr det at de begynner å få god bestand. Det er en art som det har vært mangel på som følge av tidligere nedskyting. Det var fram til 70-80-tallet veldig lite oter i Norge, men så ble den fredet, sier han.
Etter at oteren ble fredet og fikk reetablert seg i Nord-Norge har den trukket sørover. Grunnen til det er at arten trenger større areal.
– Vi ser nå at arten etablerer seg diskré, men når den først får fotfeste blir den ganske synlig, sier han.
– Ta kontakt
Ankarstrand forteller at dersom man skulle være uheldig og kjøre på villdyr så er det en ting du må gjøre.
– Hvis du kommer over et skadet dyr så ring politiet eller kommunens vakttelefon.
Han sier at alle har hjelpeplikt dersom noe slikt skjer.
– Hvis man har kompetanse til å håndtere dyr så har man lov til å hjelpe eller avlive småvilt, men hvis det gjelder større dyr som hjort eller lignende skal man ringe kommunen eller politiet, sier han.