Eiendomstyveri i Norge

Selv om Norge regnes som et av de sikreste landene i verden, mottar politiet likevel flere hundretusen anmeldelser om lovbrudd hvert år. Eiendomstyveri er med avstand årsaken bak de fleste av anmeldelsene.

Liz Westphal, journalist

Tallene ovenfor er fra Statistisk sentralbyrå, også kalt SSB. Tallene viser at det totale antallet anmeldelser om lovbrudd hos politiet var over tre hundretusen i 2023. Hovedsakelig dreier det seg om lovbrudd innen trafikkovertredelse, ordens- og integritetskrenkelse, rusmiddellovbrudd, vold og mishandling og seksuallovbrudd. Derimot er eiendomstyveri med avstand årsaken bak de fleste anmeldelsene som politiet og påtalemyndighetene får inn.

Eiendomstyveri defineres som tyveri, bruk og besittelse av andres eiendeler uten deres samtykke. 111 584 av anmeldelsene i 2023 dreier seg om eiendomstyveri, noe som SSB skriver er en økning med 11 900 flere tyverianmeldinger enn året før. Det vil si at tyveri er en positiv trend i den forstand at tallene øker over tid.

Tyveri til tross for velferdssystem

De forente nasjoner, forkortet som FN, skriver at levestandarden i Norge er blant de høyeste i verden. Den norske stat har utviklet et velferdssystem som fungerer svært godt. Landet har gratis utdanning, trygdeordninger, utallige sosiale tilbud og et godt helsevesen. FN understreker at Norge har muligheten til å finansiere et slikt system på grunn av landets økonomi. Det er nemlig petroleumsindustrien som i stor grad finansierer dette velverdsystemet. I tillegg har Norge flere år på rad blitt rangert høyt når det gjelder livskvalitet og lykke, men hvorfor tyr fremdeles flere hundretusen mennesker til stjeling?

Til tross for at Norge er et av de frieste, tryggeste og rikeste landene i verden, er det flere grunner til at enkelte fortsatt velger å begå lovbrudd som for eksempel tyveri. Mulige årsaker som ofte blir diskutert i forhold til dette er økonomiske utfordringer, sosiale problemer og manglende integrering.

Mulige årsaker til økende trend

Selv om Norge er et rikt land, er det mange som sliter økonomisk. På den ene siden gjelder dette mennesker i jobb. Mennesker som for eksempel har stor gjeld eller sliter med de stadig høyere levekostnadene nordmenn opplever den dag i dag. På den andre siden finnes det også mennesker som ønsker å jobbe, men som ikke har muligheten til å opprettholde en hverdag som innebærer jobb grunnet fysiske eller psykiske lidelser. Mennesker i begge situasjoner kan oppleve økonomisk press som kan føre til fortvilelse og bli fristet til tyveri som en midlertidig løsning.

Videre kan sosiale problemer som for eksempel rusmisbruk eller ensomhet være faktorer som fører til tyveri. Individer under påvirkning av rusmidler opplever ofte nedsatt kognitiv funksjon som fører til redusert evne til rasjonell tenkning. Personer tar altså beslutninger de ikke ville gjort i edru tilstand. Dette gjelder både mennesker som sliter med langvarig rusmisbruk eller enkelttilfeller der det frister å bryte loven.

Den tredje årsaken som diskuteres i sammenheng med tyveri er mangelfull sosial integrering. Dårlig integrering kan føre til at personer føler seg ekskludert fra de mulighetene resten av samfunnet nyter godt av. Slik utenforskap leder i noen tilfeller til at mennesker søker sosial tilhørighet i miljøer som er preget av frustrasjonen, gruppepress og kriminalitet. Her kan tyveri og andre lovbrudd bli en livstil.