Doblet bruk av KI-verktøy hos norske foretak

Siden 2023 har bruken av KI-verktøy økt blant norske foretak.

Av: Vigan Saugerud Christensen

Kunstig intelligens, også kjent som KI, har blitt et svært populært verktøy for mennesker i alle aldre i Norge. Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå bruker hele 7 av 10 unge KI, og i løpet av de siste tre månedene i 2024 har 36 prosent av befolkningen mellom 16 og 79 år brukt verktøyene privat.

Bruken av KI øker ikke bare i det private, men ny data fra SSB viser også en økning blant norske foretak. Sammenlignet med 2023, bruker norske foretak i 2024 dobbelt så mye kunstig intelligens i arbeidet. Denne statistikken er basert på norske foretak med minst ti ansatte og er utarbeidet av Yun Walther-Zhang og Marina Rybalka i SSB.

Synlig økning

Grafen viser en generell økning i bruken av ulike KI-teknologier. Den største bidragsyteren til denne økningen er den økende bruken av generativ kunstig intelligens. Generativ KI omfatter teknologier for automatisk generering av skrift- og talespråk, tekstanalyse (text mining), maskinlæring, med mer.

Tekstanalyse skiller seg ut som den teknologien med størst vekst. Bruken har økt fra kun 4 prosent i 2023 til 15 prosent i 2024. Når det gjelder KI-teknologi for naturlig språk-generering, talespråk-konvertering og bildegjenkjenning, har samtlige av disse økt med mellom 3 og 8 prosent i 2024, sammenlignet med 2023, da alle lå på 2 prosent. Videre viser tall fra SSB at generering av naturlig språk, som var minst brukt i 2021 med kun én prosent, har økt til 10 prosent i 2024. Dette tilsvarer en femdobling fra 2023. Denne utviklingen kan være knyttet til at flere generative KI-verktøy, som Bing Chat, Microsoft Copilot og ChatGPT har blitt lansert de siste 18 månedene.

Bruken av KI-drevne autonome systemer, som gjør det mulig for maskiner å bevege seg fysisk (for eksempel autonome roboter som Teslas nyeste robot "Optimus," droner, selvkjørende biler osv.), er fortsatt den minst utbredte KI-teknologien. Likevel har andelen bedrifter som benytter seg av denne teknologien, økt fra 1 prosent i 2023 til 3 prosent i 2024.

Der KI brukes mest

At KI brukes både privat og i jobbsammenheng kan både antas og bekreftes av de nyeste tallene fra SSB. I tillegg viser nye undersøkelser hvilke fylker som benytter seg av disse databaserte verktøyene mest. Øverst på listen finner vi Oslo, hvor hele 50 prosent av befolkningen bruker KI, enten på jobb eller privat. På andreplass ligger Akershus med 30,9 prosent, etterfulgt av Rogaland med 26,1 prosent. De resterende 12 fylkene viser en gradvis nedgang i KI-bruk, og nederst på listen finner vi Østfold, hvor kun 12,6 prosent av befolkningen benytter seg av KI. Grafen under illustrerer den prosentvise bruken av KI i de norske fylkene.

Kan være en forklaring

Gjennom grafene er det tydelig at bruken av KI ikke bare øker i norske foretak, men den siste grafen sier også noe om hvilke områder kunstig intelligens blir mest brukt, enten i det private eller i arbeidslivet. Som illustrert, bruker flest i Oslo KI. En forklaring på dette kan være at Oslo ikke bare er et fylke eller en by, men også Norges hovedstad. Dette legger til rette for økt fokus på modernisering, samtidig som Oslo er hjem til i underkant av 1,1 millioner mennesker, hvorav mange ikke bare bor, men også jobber eller går på skole der. Moderniseringen kommer blant annet til uttrykk ved at Osloskolen høsten 2023 innførte en ny KI-chatbot for elever og lærere. "Vi ønsker å sikre at elever i Osloskolen får likeverdig tilgang til å utforske kunstig intelligens," og "vi mener det er viktig at skolene også holder seg oppdatert og utforsker hvordan vi kan utnytte den nye teknologien på en god og trygg måte," begrunnes dette tiltaket med på Osloskolens hjemmeside.

En slik satsning kan også være grunnen til at det er økt bruk av KI i skolen. Tall fra SSB i 2024 viser at 84 prosent av menn i aldersgruppen 16–24 år bruker KI-verktøy til utdanningsformål. Blant kvinner i samme aldersgruppe er det 77 prosent som bruker KI til utdanningsformål. Derimot bruker kun 35 prosent av kvinner i aldersgruppen 25–34 år KI til samme formål, og kun 23 prosent av menn i tilsvarende aldersgruppe og situasjon.

Videre satsning

I slutten av august ble det også vedtatt at Norge skal ta del i en nordisk satsning på KI gjennom et nytt forskningssenter med base i Stockholm. Næringslivets hovedorganisasjon, også kjent som NHO, har lenge vært en pådriver for dette. "Et sterkere nordisk samarbeid åpner nye muligheter. Forskning, kompetanse og teknologi bør samles og deles, så får vi mer ut av det," sa Idar Kreutzer, som representant for NHOs medlemsbedrifter, under toppmøtet i august der samarbeidet ble vedtatt.