For dårlig kollektivtilbud.
Journalist; Aksel B Sandin
Publisert; 13.10.2024 kl. 23:34
I følge rykende ferske tall fra SSB har billettinntektene fra kollektivtransport i Norge gått kraftig opp etter 2021. Likevel mener mange at tilbudet er for dårlig, og at for mange velger å ty til andre alternativ.
Tallene viser en sterk oppgang i billettinntekter på kollektivtransport i Norge sammenlignet med 2021. En naturlig årsak til at inntekten var såpass lave i 2021 er jo naturligvis på grunn av COVID 19. Under pandemien var det total lockdown, og man ble bedt om å holde seg hjemme. En naturlig virkning av dette er at antall personer som tyr til kollektivtransport går kraftig ned.
Etter COVID har billettinntektene klatret, og i 2023 bikket inntektene totalt over 6 milliarder kroner. Et godt steg i riktig retning, ifølge ekspertene. Likevel har vi en lang vei å gå om vi skal nå de grønne målene regjeringen har satt seg.
Jernbanen er for dyr
Det grønne skiftet er en viktig faktor når det gjelder både inntekter og bruken av kollektivtransport. Ser vi på grafene ovenfor ser vi at statistikken på totalt antall passasjerer samspiller godt med grafen om billettinntekter.
En interessant forskjell mellom grafene er forskjellen mellom billettinntekter og totale passasjerer under kategorien jernbane. Ser vi på grafen i 2023 ser vi at billettinntektene skårer høyest på jernbane. Ser vi på antall passasjerer ser vi at jernbane ligger langt ned. Mange mener at jernbanen er alt for dyr, og at en konsekvens av dette er at flere tyr til mindre miljøvennlige alternativer som bil eller fly.
Vilde Hjort Batzer uttalte i et intervju med NRK at billettprisene for tog er alt for høyt, og at de ser seg nødt til å se til andre alternativer. Da de skulle feire påskeferien på Voss planla familien å ta toget fra Oslo. En togtur rett i overkant av fem timer. Prisen? 3999kr per billett. For den prisen regnet hun ut at du kunne tatt flyet til Bergen fem ganger.
VY svarer at prisen er for en kupé hvor det kan sitte flere personer. Grunnen til at dette var eneste alternativ var at alt annet var utsolgt. Kommunikasjonssjef i VY Åge Christoffer Lundeby er enig i at tilbudet kan være misvisende. Likevel stusser Batzer på at alle andre billetter er utsolgt. Er da tilbudet godt nok for å få flere til å bruke kollektivtransport?
Trenger et bedre tilbud mener TØI
I en kronikk i Aftenposten fastslår fire forskere ved Transportøkonomisk institutt at billigere månedskort og kollektivtransport-billetter ikke er løsningen for å få flere til å parkere bilen. Forskerne hevder nemlig at kvaliteten på kollektivtilbudet er mer avgjørende for å få folk til å velge kollektivtransport fremfor bilen.
Tilbudet slik som det er nå er langt fra bra nok, om en skal få flere til å velge kollektivt. En ny rapport fra nevnte TØI viser at høy frekvens og kortere reisetid er viktigere for de reisende. Tilbudet må være slik at reisende ikke bare skal spare penger ved å ta kollektivt, men at de også vil spare tid. Tid er penger, spesielt i dagens samfunn.
TØI mener at mye av problemet vil løses om en prioriterer bedre fremkommelighet, fremfor pris. Dermed bør politikerne heller prioritere å styrke det tilbudet som allerede er der, fremfor å bruke pengene til å finansiere billigere priser. Dette vil gjøre at det totale tilbudet vil bli mer attraktivt og produktivt. Det vil også gjøre at det blir færre forsinkelser, som igjen vil gi mindre press på sjåførene.
Høyres løfte om et bedre kollektivtilbud i Stavanger
Etter at Høyre, FRP, Venstre, PP og KrF tok over, avskaffet de ordningen om gratis kollektivtrafikk i Stavanger. Det gjorde de kun snaue fem måneder etter at tilbudet hadde vært i drift.
Tallene ovenfor viser en sterk økning av antall kollektivreisende etter at tilbudet kom. Etter at kollektivtilbudet ble avskaffet, lovet Høyre at de skulle investere pengene i et bedre kollektivt tilbud. Dette var ett tydelig valgløfte fra Høyre sin side. Hvor blir av dette løftet?
Problemet ligger jo i at Stavanger Høyre ikke kan styre hverken hyppigheten eller kvalitetene på bussrutene i byen. Denne makten ligger ikke i Stavanger sitt bystyre.
Konklusjonen her er at tall viser at både inntektene og antall passasjerer har økt de siste årene. Et godt tegn, og et steg i riktig retning i henhold til det grønne skiftet. Likevel har Norge han lang vei å gå om de skal få flere til å velge kollektivt fremfor å velge bil eller andre alternativ som er mindre bærekraftige.
Problemet ligger i tilbudet. Både studenter og folk med jobb ser at det å ta bilen ofte er tidsmessig ett bedre valg, og at det å velge fly fremfor tog er et økonomisk bedre valg. Her har Norge fortsatt en lang vei å gå, om klimamålene de har satt seg skal komme i mål.