Markant nedgang i flyvninger sammenlignet med året før pandemien kom

Dette gjelder både innenlandske og utenlandske ruter, men nedgangen er enda større på de innen- landske flygingene. Antallet flypassasjerer har naturligvis også gått ned.

Av: Gunnar Thor Oddson Kjøsnes

I august i år var tallet på antall innenlandske flyvninger 19 424, og det tilsvarer en nedgang på 10,2 prosent fra samme måned i 2019. Nedgangen for utenlandske flyvninger ligger på 4,6 prosent.

Det betyr at ut i fra prosentandel har nedgangen i innenlandske flyvninger vært dobbelt så stor som nedgangen i utenlandske flyvninger i den samme perioden.

Statistikken som er hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB), viser flere ting som er interessante når det gjelder lufttransport. Blant annet viser det seg at det var et større antall passasjerer som reiste utenlands i august i år enn det var i august i år. Økningen er på såpass mye som 7,4 prosent. Blant innenlandsreisende er utviklingen motsatt. Der er det en nedgang på 5,4 prosent i antall flypassasjerer.

I ferd med å ta seg opp igjen?

I august 2023 meldte konsernsjef i Avinor, Abraham Foss, følgende i en pressemelding:

– Tidligere har Avinors prognoser vist at flytrafikken vil være tilbake på 2019-nivå i 2024/2025. Nå anslår vi at trafikken ikke er tilbake på tilsvarende nivå som før pandemien før i 2027/2028.

Enn så lenge er det ikke like mange flyreiser som det var tilbake i 2019, men konsernsjefen anslo at det kunne ta noen enda noen år. Statistikken fra SSB viser at antall flypassasjerer totalt på innenlands og utenlandske flyvninger har gått minimalt opp fra samme måned i 2023. Dette kan muligens være et tegn på at det sakte men sikkert går tilbake til hvordan det så ut før pandemien.

Stor økning i reising utenlands

At flere reiste utenlands i august i år sammenlignet med august i fjor kan også være noe som tyder på at folk etter hvert finner tilbake til sine gamle reisevaner. I følge statistikken til SSB, som bygger på tall fra norske lufthavner, så kan mye tyde på nettopp det.

Tallet på antall utenlandsreisende var bare 1,5 prosent høyere i august 2019 sammenlignet med august i år. Fortsetter utviklingen så kan det allerede neste år begynne å nærme seg hvordan det så ut tilbake i 2019.