Begge på topp i arbeidsulykker, kun en topper dødsstatistikken

Transport og lagring var næringsgruppen med flest gjennomsnittlige ulykker hos ansatte. Etterfulgt av jordbruk, skogbruk og fiske på andre plass. Hakk i hel var elektrisitet, vann og renovasjon. Kun en av sektorene sto uten rapportert dødsfall.

Hele en av fire arbeidsulykker skjer i transport og lagring. Ifølge tall fra statistisk sentralbyrå lå næringen på 8.6 i arbeidsulykker per 1000 ansatte i 2022. Tilføyende rapporter fra 2023 fastslår elleve dødsfall rapportert igjennom arbeidsulykker. Elektrisitet, vann og renovasjon lå på en tredjeplass med 6.6 ulykker per 1000 ansatte. Likevel står denne næringen uten et eneste dødsfall blant sine ansatte i 2023.

Risikofylt karriere

For en yrkessjåfør er det ikke bare andre trafikanter og fotgjengere å ta hensyn til. Tidspress i form av leveranse kan gjøre fører uoppmerksom nok til å ta livsfarlige feilvurderinger. Transportsektoren innebærer ofte operering av større kjøretøy som har lengre bremselengde, noe som utløser større risiko. Skiftende værforhold gjør sektoren mer utsatt sammenlignet med yrker i kontrollerte miljøer, slik som elektrikere.

Ulik sikkerhetshåndtering

Det er sentrale ulikheter som skiller yrkessjåfører og elektrikere. I høyrisikosektorer som hos elektrikere står risikoanalyse og bruk av verneutstyr strengt regulert. i Norge er det lovpålagt å gjennomføre elektrofaglig utdanning med godkjent sertifisering for utførelse av installasjoner. Sektorene har ulikheter i interne forskrifter, kompetanse, HMS og forebyggingstiltak. Det er en rekke lovfestede forskrifter som setter krav til den som skal utføre arbeid av elektrisk anlegg. Yrkessjåfører er underlagt EU standard for kjøre- og hviletider. Likevel har de ikke like omfattende opplæringskrav og risikovurdering.

Pressende arbeidsforhold

Selv om høyrisikosektorer er strengere regulert, så har også trailersjåfører regler å forholde seg til. De ansatte følger EU-regelverk for å kjøre og hviletider. Bestemmelsen for sjåførene sin arbeidstid tilsier ni timer maksimal kjøring daglig, men med mulig utvidelse. Trailersjåførers opprettholdelse av regelverk blir registrert i tachografer som registrer deres kjøre og hviletid. Myndigheters kontroller langs motorvei vil avlese data for å fange opp eventuelle avvik. Dette systemet kan minimere risikoen for ulykker, men har også avdekket problematikk i bransjen. I noen tilfeller har arbeidsgivers krav skapt resultert i økt arbeidspress.

Økt fokus

Arbeidsgiverne til yrkessjåførene spiller en sentral rolle i forsikring til regelverk og arbeidsforholdet til sine ansatte. Deres rolle er å overvåke innsamlet data for å forhindre at antall kjøretimer overstiger rammene i lovverket. Likevel er det smutthull i bransjen, hvor fastsatt kjøretid kan utvides to ganger i uken. I ettertid har det vist seg å være tilfeller hvor ansatte har blitt oppfordret av arbeidsgiver til å utvide skift til de ikke er hensiktsmessig forsvarlig. Ved å sette tidsfrister og levering høyere enn de ansattes sikkerhet, så vil risiko for arbeidsulykker øke.

Transport og lagrings bransjen har elleve registrerte dødsfall i 2023, sammenlignet med elektrisitet, vann og renovasjon med null dødsfall. Feilprioritering på leveransepress fremfor hvile kan være en fare for de ansatte og bransjen. Det kan skape en ukultur hvor tidspress overkjører at arbeidet skal utføres i forsvarlig stand. Fremtidsrettede løsninger for å økt sikkerhet og fokus på risikohåndtering, kan bidra til potensiell minimering i ulykkesstatistikken.