Flere og flere unge sliter med søvn, det viser tall fra SSB. Kvinner har de siste årene hatt en dobling i bruk av reseptbelagte sovemidler, mens for menn har bruken halvert. Hva er årsaken til dette?
Av: Kathrine Vikne Holth
Bruken av sovemedisiner har økt de siste årene, og i Norge er dette er utbredt problem. Søvnvansker er blant de vanligste helseplagene i befolkningen og et vanlig symptom hos de fleste psykiske lidelser, skriver Helsedirektoratet på sine sider. Rundt en av tre voksne sliter ukentlig med søvnen, men de siste årene har det økt også blant de unge.
I 2018 ser vi at menn brukte mer medikamenter mot søvnproblemer enn kvinner. Videre var det en liten økning blant menn i 2020 før en nedgang i 2021 og 2022.
Hvis vi ser på tallene for kvinner og bruken av reseptbelagte sovemedisiner ser vi noe litt annet. Her var det derimot en nedgang fra 2019 til 2021, men en markant økning i 2022. Det spesielle ved dette resultatet er stigningen i bruken av medikamenter blant unge kvinner i alderen 16-24 år.
Energidrikk og koffein kan ha en stor påvirkning
I følge Folkehelseinstituttet kan en av årsakene være koffein og energidrikk. Salget av energidrikk har økt de siste årene viser statistikk fra bryggeri og drikkevareforeningen.
– Koffein kan gi søvnforstyrrelser og negative effekter på sentralnervesystemet og hjerte- og karsystemet, sier Marianne Hope Abel, forsker ved Folkehelseinstituttet og ansvarlig for analysene i rapporten.
I 2019 drakk nordmenn 40 000 liter energidrikk i løpet av et år. Vi kan se en økning på 78% i salg av energidrikk fra 2019 til 2022. Det kan ha en klar effekt på unges søvnproblemer.
En markant økning blant unge
I den nyeste Folkehelserapporten til Folkehelseinstituttet (FHI) kommer det fram at én av fire norske ungdommer har insomni, og at forekomsten er høyere blant jenter enn gutter. Insomni er en type søvnforstyrrelse som forårsaker problemer med innsovning, hyppige oppvåkninger eller tidlig morgenoppvåkning.
Tall fra Reseptregisteret viser at over 450 000 personer brukte sovemedisiner i 2020. Andelen brukere i den voksne befolkningen har holdt seg stabil de siste ti årene, men bruken hos ungdom har mer enn doblet seg i samme periode, skriver FHI på sine sider.
I følge nasjonalt senter for søvnmedisin forteller de om ungdom sin syklus og søvnfase. En del ungdommer kommer inn i en vond sirkel, der deres biologiske tendens til å være B-menneske forsterkes og opprettholdes av vaner og atferd. Noen drikker kaffe og/eller energidrikker for å holde seg våkne på dagtid, men også dette kan gi innsovningsproblemer om kvelden.
Kvinner sliter mest
Universitetet i Bergen har gjort en studie om nordmenns søvnvaner. I denne studien kommer det frem hvem som sover mest og hvem som sover minst og best av kvinner og menn. I studiet snakker søvnforsker, Ingvild West Saxvig, om forskjellene på menn og kvinner og hvorfor vi ser at kvinner ofte sliter mest.
Ingvild West Saxvig viser til flere forklaringer på hvorfor kvinner rapporterer flere søvnproblemer enn menn. Mye handler om biologien og hvordan kvinner og menn er av natur.
– Søvn påvirkes av hormoner. Siden hormonbalansen er forskjellig hos menn og kvinner, kan den ha en ulik innvirkning på deres søvn og søvnbehov og spesielt i ungdomstiden. Vi finner også forskjeller mellom kvinner og menn når det kommer til mentale og kroppslige sykdommer, sier Saxvig.
– Blant annet viser deg seg i følge Saxvig at mange sykdommer som i større grad rammer kvinner, som angst, er assosiert med søvnproblemer.
Det kan gi en forklaring på hvorfor kvinner sliter mer enn menn.
Et klart svar
Det er være mange grunner til at kvinner sliter mer med søvn enn menn og at bruken av reseptbelagt sovemedisin har økt de siste årene blant unge.
Én ting kom allikevel klart fram i undersøkelsen som ble gjort i Bergen.
– Mange flere kvinner enn menn rapporterer om søvnproblemer. Kvinner sover bittelitt lengre enn menn, men sliter mer med å sovne og den vanligste søvnlidelsen blant kvinner, kalles insomni, sier Saxvig.
Vi ser at kvinner generelt sover dårligere enn menn grunnet biologien og hormonene i kroppen. Men på en annen side var målet med denne forskningen å se hvorfor stadig flere unge bruker sovemedisiner og hvorfor det er en økning blant unge kvinner spesielt.
Det finnes ingen klar og tydelig konklusjon på hva som er årsaken til at unge kvinner bruker mer medikamenter enn menn. Det er det flere grunner til. Først og fremst ser vi at ungdom trenger mer søvn enn voksne og søvnsyklusen til tenåringer er ikke tilnærmet det optimale i forhold til hvordan skolehverdagen er lagt opp for de fleste. Når unge ofte ligger i underskudd av søvn er det lett å ty til energidrikk for å våkne raskere. Dette ser vi at kan være en grunn til søvnvansker blant unge kvinner, kombinert med søvnlidelsen insomni, ser vi at kvinner sliter mest.