Fremmedspråk på ungdomsskolen: Helt klart spansk som dominerer

Statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser til at spansk er det fremmedspråket flest ungdomsskoleelever velger. Slik har det hvert fall vært i en årrekke, og dersom vi ser på stigningen de siste årene, tyder mye på at dét er språket som vil trone toppen fremover også. 

Utviklingen over hvilket fremmedspråk elevene har valgt fra 2013-2022

Av: Lena Elise Svensen-Krogstad

"Når du går på ungdomsskolen skal du i tillegg til engelsk enten ha opplæring i et fremmedspråk, eller ta fordypning. Hvilke fremmedspråk du kan velge mellom på ungdomsskolen er avhengig av hva skolen tilbyr. De fleste skolene har fransk, spansk og/eller tysk. Noen tilbyr også andre språk som russisk eller kinesisk" skriver Utdanning.no (Utdanningsdirektoratet, 2024)

Blant ungdomsskolene som tilbyr tysk, fransk og spansk, er det ingen tvil om at spansk er mest populært. Det har vært en trend lenge. Spesielt etter koronapandemien i 2020 og frem til 2022, ser vi at antall spanskvelgere har økt siden 2013. Faktisk var det så mye som over halvparten av ungdomsskoleelevene som valgte spansk i 2022, mer konkret 52 prosent.

Statistikk fra 2022

De 52 prosentene spanskvelgere i 2022 står størst i kontrast med 2016, dersom vi ser på den niårige perioden (2013-2022) lenger oppe i teksten. Differansen er altså ni prosent, ettersom 43 prosent valgte spansk i 2016.

Et tydelig skille

Prosentandelen som søker spansk er betydelig flere jenter enn gutter. Guttene, på sin side, er flere tyskvelgere. For å være nøyaktig er hele 55 prosent av dem som velger tysk gutter, mens de resterende 45 prosentene er jenter. Dersom vi ser på kjønnsfordelingen i forhold til hvor mange jenter og gutter som velger fransk eller spansk, er det også synlige forskjeller. Denne prosentregningen ligger sammenlagt på 40 prosent gutter og 60 prosent jenter.

Statistikk fra 2022

Forskjeller blant fylkene

Til tross for at spansken regjerer generelt sett, kan vi likevel peke på et fylke hvor det ikke er tilfelle. Slik som det visuelle bildet stolpediagrammet nedenfor gir oss, viser det seg nemlig at flertallet i Innlandet er tyskvelgere. Antallet er gitt i prosent, og vi ser at det er tre prosent flere som velger tysk kontra spansk, og 31 prosent flere som velger tysk kontra fransk. Men med det sagt, så er det jo likevel ikke med stor margin at tysk "vinner" over spansk i Innlandet, og i tillegg står undertegnet fylke alene om å tilby et fremmedspråk flere velger ovenfor spansk.

Viktigheten av fremmedspråk i ungdomsskolen

Selv om fremmedspråk for mange ikke er det faget de gleder seg aller mest til i løpet av skoleuka, så er det en viktig del av læreplanen deres. "Å kunne fremmedspråk er veldig nyttig! I mange ulike yrker er det en stor fordel å kunne ulike språk. Du kan også få enda mer glede av en utenlandsreise, eller lettere å bli kjent med folk fra andre land" skriver Utdanning.no (Utdanningsdirektoratet, 2024)

Til tross for at ikke alle er like positive til faget, finner vi mange som er det også. Ved en ungdomsskole i Stavanger, for eksempel, lyder det fra to jenter i niende klasse:

– Vi synes det er gøy å få muligheten til å lære oss et nytt språk.

Jentene er også enige med Utdanningsdirektoratet om at fremmedspråk er veldig nyttig. De forteller at grunnen til at de mener det, er fordi det er viktig å lære om forskjellige kulturer, slik at de bedre kan forstå hvordan andre folk har det i andre land.

Ja spansk trender, men hva kan årsaken skyldes?

Fremmedspråkslærer i spansk, Maya Rasmussen, har klare tanker om nettopp dette.

– Jeg tror at mange elever velger spansk fordi de ofte blir møtt av språket på sosiale medier og gjennom filmer de ser. Derfor opplever de kanskje at det er nyttig å ha litt spanskkunnskaper på plass, for å få en bedre forståelse av det de ser og hører, sier Rasmussen.

Hun legger også til at det er mange som ferierer i Spania, og derfor vil kunne litt både for å gjøre seg mer forstått av andre og for å forstå mer selv.

– I tillegg er det veldig mange rundt om i verden som snakker spansk, så mange har nok skjønt at det kan være lurt å lære seg språket av den grunn.

På spørsmål om hun tror trenden om å velge spansk som fremmedspråk på ungdomsskolen kommer til å fortsette fremover, svarer Rasmussen at hun definitivt både tror og håper at den kommer til å gjøre det.