Flere innvandrere i jobb uten norsk utdanning

Av Mina Jensen

I 2023 rapporterer Statistisk Sentralbyrå (SSB) at flertallet av de som innvandrer til Norge kommer fra Europa. Det er en stor forskjell fra de andre verdensdelene.

I følge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) skal de fleste av innvandrerne være fra Polen. De rapporterer at det til sammen er 107 442 innvandrere fra Polen i 2023.

I Norge er det et krav på at alle innvandrere skal ta et introduksjonsprogram, der de skal få opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Dette programmet kan variere fra tre måneder til tre år. Etter dette velger mange innvandrere å ta mer opplæring i disse fagene for å integrere seg til landet. Likevel viser SSB at det er kun 30 innvandrere fra Polen som velger å gjøre dette, noe som kan tenkes å være problematisk for senere jobbmuligheter i landet.

Allikevel er mesteparten av innvandrerne fra EU-land i jobb, noe som også inkluderer Polen.

Grafen viser at over 80% av innvandrerne fra EU-land i aldersgruppen 40-54 år er i arbeid. I følge SSB kan dette skyldes at mange av dem har bodd i Norge over lengre tid og har integrert seg uten nødvendigvis å ha gjennomgått formelle integreringsprogrammer. Blant polakkene som bor i Norge i dag, har over 40% vært bosatt her i ti år eller mer, noe som kan forklare hvordan flere av dem har fått en jobb, og integrert seg.

En annen forklaring på den høye andelen sysselsatte innvandrere fra EU-land, selv uten grundig norsk opplæring, er at de ofte tar de jobbene som tilbys uavhengig av deres utdanningsnivå. I følge Forskning.no peker de på at mange innvandrere fra Polen har tatt en doktorgrad eller en lang utdannelse i hjemlandet sitt, men velger å ta jobber langt under deres egen kompetanse. Dette kan for eksempel være jobber som renholder eller jobber på byggeplasser.

Forskning.no mener at en av årsakene til dette er manglende norskkunnskaper. Flere polakker velger å ta et intensivt språkkurs i stedet for en er grundig opplæring i norsk språk og kultur. Dette kan begrense deres mulighet til å få jobber som krever høyere språklig og kulturell forståelse. Dette fører til at mange ender opp med å ta jobber de er overkvalifisert for.

Ikke stor lønnsforskjell

Selv om mange innvandrere fra Polen ofte velger enklere jobber, er den gjennomsnittlig lønnen for innvandrere fra EU-land generelt sett ikke betydelig lavere sammenlignet med andre grupper. Likevel viser statistikken at polske innvandrere, sammen med andre fra EU-land, har en lavere lønn enn andre innvandrere fra andre verdensdeler. De befinner seg nær bunnen når det gjelder lønn sammenlignet med de andre. Innvandrere fra Afrika har i gjennomsnitt lavest lønn, men samtidig er det langt færre innvandrere fra Afrika i Norge sammenlignet med innvandrere fra EU-land.

Mange innvandrere i arbeid

Statistisk sentralbyrå viser at det er mange innvandrere som er i arbeid i Norge i 2023. Selv om det var flest innvandrere fra Europa som kom til Norge i løpet av fjoråret, er det flere innvandrere fra Asia som er i arbeid i landet. Dette kan delvis forklares med tidligere innvandringsmønstre til Norge, spesielt fra Asia.

Ifølge SSB begynte en betydelig arbeidsinnvandring fra Asia allerede på 1970-tallet, med pakistanere som den største gruppen. På den tiden var det et stort behov for arbeidskraft i Norge, særlig i byggebransjen og industrien. Mange asiatiske innvandrere fikk jobb i disse sektorene. Denne innvandringsbølgen har hatt langsiktige effekter, og mange av disse tidligere innvandrerne er fortsatt aktive i det norske arbeidsmarkedet i dag. Disse asiatiske gruppene vært i Norge over flere tiår, noe som har gitt dem muligheter til å lære seg språket, integrere seg i samfunnet, og oppnå tilknytning til arbeidsmarkedet.

Innvandrere fra de nyere EU-landene som Polen, har derimot i stor grad kommet til Norge som følge av arbeidsinnvandring på 2000-tallet, etter at disse landene fikk tilgang til det europeiske arbeidsmarkedet. Mange av dem har derfor vært i Norge i en kortere periode enn de asiatiske innvandrerne, noe som kan forklare forskjellen i sysselsettingsnivåene mellom de to gruppene.