Regjeringen vil øke Norges selvforsyningsgrad til 50 prosent. Personlige valg, som å dyrke hjemme og kjøpe norsk mat, kan være med på å sikre matberedskapen.
Av: Hilde Olaussen
– Stavanger ligger i den mildeste klimasonen i Norge. Vi har veldig gode forutsetninger for å få til dyrking her. Det kan være ulempe av og til med mye regn, men det er jo ikke nødvendigvis det verste for plantene.
Det sier Marie Larsen Gellein, som er selvutnevnt planteentusiast. Hun har startet en gartnerklubb i borettslaget sitt, og satt i gang et frøbibliotek på Mostun natursenter. Gellein ser potensialet for at flere privatpersoner kan bidra til Norges matberedskap.
– Vi har gode forutsetninger for å komme langt på denne fronten. I denne byen opplever jeg at vi er litt treige, og er ikke så bitt av hagebasillen som andre steder. Jeg tror det handler mye om å få overført kunnskapen til de yngre generasjonene, sier Gellein.
For lite plass
I leiligheten hennes har flere planter allerede begynt å spire, og hun har planer om å dyrke mer i løpet av våren. Kanskje kan hun snart slippe å kjøpe grønt på butikken?
– Ja, kanskje. Jeg har tenkt mye på det, og med alt som skjer i verden tenker man jo mer på det. Men så føler jeg kanskje ikke jeg har nok plass, sier Gellein.
Planteetusiasten har tenkt på andelsgård som et potensielt tilskudd til sin egen dyrking. På en sånn type gård betaler forbrukeren for en andel av en gård sin produksjon, og deler både risiko og utbytte med bonden. Men hun legger også vekt på at man ikke må ha stor hage for å kunne dyrke grønt hjemme.
– Det har blitt veldig trendy å dyrke grønnsaker på balkong. Man kan for eksempel dyrke gulrøtter i bøtter. Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva som går an, sier planteentusiasten.
Forbrukernes valg
På Ullandhaug Økologiske gård merker de en økt interesse for økologisk og kortreist mat. Bonden Frank Strobl synes det er viktig å øke selvforsyningsgraden.
– Hver eneste gård, uansett hvor stor den er har en viktig rolle. Ikke minst for å gi et tegn til befolkningen at det er mulighet å være selvforsynt, i hvert fall i en grad, sier Strobl.
Han mener forbrukerne spiller en viktig rolle i de valgene de gjør når de handler mat.
– Må folk ha banan og utenlandske produkter, eller nøyer de seg med norske epler og produkter. Det er en avgjørelse du kan ta som kunde. Hvis den etterspørselen øker vil jo markedet reagere og bønder vil satse hvis de ser at det er et marked for det, sier han.
Regjeringens mål
Landbruks- og matminister Sandra Borch besøkte Rogaland i forrige uke i forbindelse med Landbruksmøtet på Varhaug. Der nevnte hun regjeringens satsing på matberedskap, spesielt i lys av krigen i Ukraina. Møtet ble dekket av Stavanger Aftenblad. Regjeringen har satt som mål å øke selvforsyningsgraden til 50 prosent.