Antall kvinnelige lærlinger i mannsdominerte yrkesutdanninger har økt betraktelig, rapporterer Statistisk sentralbyrå. De siste fire årene har antallet kvinnelige lærlinger nesten doblet seg.
Anna Aarøe Løvik, Jonas Tronsen, Magnus Hartwell
–Det er viktig å få det frem i media, at det er kvinner som jobber med slike ting. Mer kvinnelig initiativ er viktig. Det handler om å ta vare på hverandre når man er i et sånt fåtall. Det gir også en mulighet til å rekruttere flere kvinner, sier Vilde Solbakken Fimreite.
Statistisk Sentralbyrå (SSB) rapporterer en betraktelig økning i kvinnelige lærlinger i yrkesfag. Fra 2018 til 2022 har antallet økt fra 1658 til 2946 kvinnelige lærlinger innad utdanningsprogrammene bygg- og anleggsteknikk, elektro- og datateknologi, og teknologi- og industrifag.
Bein i nesa
Vilde Solbakken Fimreite (24 år) er voksenlærling i Frøiland Bygg i Stavanger. Hun går bygg og anlegg, og mener det er viktig at flere kvinner går inn i de mannsdominerte yrkene.
–Jeg jobber kun med mannfolk. Det hadde jo vært kjekt og hatt noen damer der også. Det er et veldig tøft yrke, og man skal ha litt bein i nesen, tørre å ta tak, stå ute i regn,
våkne opp tidlig. Det er ikke alltid en dans på roser, sier Fimreite.
Jenter er modigere idag
Det er ikke bare mangel på kvinner i yrkeslivet, det er en generell mangel på fagarbeidere sier Jarle Jonassen, dagligleder i Opplæringskontoret Rogaland. Han merker godt at det kvinnelige engasjementet har økt.
–Jeg tror det har vært en økning fordi jenter er mer bevisste på hva de har lyst til, og tør å velge utradisjonelt. De har mer tro på seg selv og er mer selvstendige.
Bransjeforeninger har aktivt nådd ut til jenter gjennom ulike arrangementer, slik at jentene kan skape et nettverk.
–Det er laget en Facebook-gruppe for kvinnelige lærlinger i Rogaland. Det hjelper for å bli bedre kjent og dele erfaringer. Det har også vært en åpen dag kun for kvinner i lære.