100-ugå: da og nå

100 ugå gjester LITE

Denne uka arrangeres 100-ugå i Sandnes. Dagens versjon av arrangementet ser noe annerledes ut enn det den gjorde for fire år siden.

 
100 ugå gjester STORT  
FERDIGSPIST: Venninnegjengen hadde akkurat spist et måltid på Noi torsdag ettermiddag. Fra venstre: Emilie Fuglestad, Victoria Haukeland, Julie Nærland.  
   
Tekst og foto: Frida Barland  
   

Torsdag ettermiddag i Sandnes’ kanskje travleste uke sitter venninnene Emilie Fuglestad, Victoria Haukeland og Julie Nærland på Noi, en av restaurantene som denne uka serverer matretter til hundre kroner. Det er ikke første gang Emilie er på 100-ugå. Hun var på restauranten Adria i fjor, men syntes maten var bedre på Noi.

– Det var veldig godt. Det er digg at man kan smake på så god mat til en så billig penge. Særlig studenter har vanligvis ikke råd til å spise på sånne dyre steder som Noi, sier hun.

Gjengen havnet på Noi fordi det var 25 minutters ventetid på bord på Mondo, en annen restaurant som er på konseptet. Victoria har registrert at det er flere folk på restaurantene under 100-ugå.

– Arrangementet får folk ut, da. Folk fra Sandnes holder seg jo vanligvis inne. Egentlig er det veldig dumt at det skal sånne arrangementer til for at folk skal komme seg ut, men Sandnes er jo veldig sånn, sier hun.

 
   

Markedsføringsstunt

 

Det er nettopp denne effekten Sigrun Gabrielsen vil at arrangementet skal få. Hun er markedssjef for Sandnes Sentrum AS, sentrumsforeningen som administrerer arrangementet.

100 ugå sigrun gabrielsen STORT

– Jobben vår er å få folk til å komme til Sandnes og bruke byen, og skape gode opplevelser for de som gjør det. For fire år siden følte folk at de måtte til Stavanger for å gå på restaurant. Det ville vi gjøre noe med, og da foreslo noen fra utelivsbransjen 100-ugå som et markedsføringsstunt, sier Gabrielsen.

Men det var ikke lett å få alle serveringsstedene til å bli med konseptet.

– Alle var nok ikke like overbeviste om at det å selge retter til hundre kroner var noe man kunne vinne på, så mange forsto ikke konseptet, sier markedssjefen.

En av de som var skeptiske var deleier i restaurantene Noi og Mondo, Thorstein Soma. Men i dag er begge restaurantene hans med i konseptet, og han er pressetalsmann for arrangementet.

100 ugå thorstein soma STORT

– Først etter jeg var med første gangen så jeg at det var et vanvittig potensiale der. Utfordringen da var å få volument opp, fordi i begynnelsen tapte jo alle penger på det. Man sitter jo bare igjen med en femmer per rett, men når vi selger såpass mange retter som vi gjør nå, går man i pluss, sier han.

Men det har tatt mye arbeid å komme dit de er i dag. Gabrielsen forteller at da de arrangerte 100-ugå første gang, solgte de ca. 10.000 retter. I september i fjor solgte de 60.000 retter.

– Vi hadde aldri trodd at det skulle bli så stort da vi planla det, sier Gabrielsen.

 
   

Kvalitet og kvantitet

 

Selv er Soma mer opptatt av kvaliteten på maten enn antall retter solgt. Han er også pressetalsmann for Vertskapet, som har 100-ugå-konseptet.

– Når vi driver dette, er det to forskjellige kulturer som samarbeider. Sentrumsforeningen er opptatt av antall besøkende og spisesteder, i mens Vertskapet er mer opptatt av kvaliteten på maten. Så vi har brukt litt tid på å bli enige, blant annet om hva slags spisesteder som skal være med. Selv mener jeg at steder som McDonald’s ikke hører hjemme på et arrangement som dette, sier han.

I år har det blitt innført en regel om at man må servere en rett som er utarbeidet for anledningen, slik at kjeder som McDonald’s ikke får deltatt.

Han legger vekt på anmeldelsene restaurantene får når han snakker om utviklingen 100-ugå har hatt.

– Vi har flere femmere på terningen i år. Det tror jeg kommer av at vi har blitt flinkere til å tenke på effektivisering og planlegging, sier han.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *