– Sjeldent kaldt i Stavanger

Påskeliljer lite 

Et stabilt høytrykk over nordligere deler av landet har gitt vinder fra øst muligheten til å nå langt vest. Kulden skal ha oppstått i Sibir og kommer nå for fullt til våre lengdegrader.

 
Påskeliljer stort  
SNØEN ER TILBAKE: Noen modige snøklokker kjemper mot kulden.  
   
Av: Jo Henrik Jarstø  
   

Metrolog Frode Hassel ved Metrologisk Institutt kan melde om sjeldent kalde dager denne uka. Med temperaturer helt ned mot minus tolv grader, vil det nok være lurt å kle på seg litt ekstra.

– Sjeldent opplever man så lave temperaturer i Stavanger-området, i hvert fall ikke i mars måned, sier Frode Hassel.

Kulden skaper ikke bare problemer for oss på land, Nordsjøen får også sitt å dy med.

– Nå er det faktisk minus grader så langt ute som på Ekofiskfeltet. Det kan faktisk bli så kaldt at ved litt grov sjø, så vil vannet som spruter opp på dekk fryse momentant. Da kan det bli vanskelig å bevege seg på dekk og dersom det får bygge seg opp, kan det utgjøre en sikkerhetsrisiko for båter og skip, fortsetter Hassel.

Slike tilstander opplever man gjerne i langt nord og i Barentshavet, men det er sjeldent det blir kaldt nok i Nordsjøen. Ekofiskfeltet pleier til sammenligning å ha en snitt temperatur på rundt seks grader i mars.

 
   

Mindre luftforurensing

 

Kulde skaper ofte problemer med luftforurensing, da spesielt om vinteren når det ikke blåser. Heldigvis kommer solen til unnsetning.

– Luftverdiene kan bli en utfordring, men siden solen nå kommer opp såpass tidlig og varmer godt så vil meste parten av forurensingen bli brutt opp før det blir et problem. I tillegg vil vinden blåse mye av den lokale forurensingen vekk, sier Hassel.

Nøyaktig hvor mye dette ville påvirke Stavanger sentrum kunne han ikke si, men han antok at det ville være bedre nå enn om kulden hadde kommet i januar på grunn sollyset.

 
   

Stabilt kaldt

 

Kulden kommer sent, men den har heller ingen planer om å dra med det første.

– Det vil nok være stabilt kaldt en periode framover, med mulighet for noe snø i starten av neste uke da temperaturen vil ligge rundt null grader, avslutter metrologen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *