Stavanger vant varmepumpeprisen

varmepumpe lite

Stavanger kommune har vunnet årets varmepumpepris. Nye teknologiske løsninger sikret seieren til Europas første og største innovasjons og demonstrasjonsprosjekt, innen smartere by og samfunn.

 
varmepumpe stort  
Varmepumper: Varmepumpe er en nødvendighet, spesielt når det er kaldt.  
Av: Lea Tvervåg, Eirin Skiaker og Amalie Hole Munk  
Energisentralen Triangulum vant Varmepumpeprisen i går under utdelingen på Fornebu. Ny teknologi og løsninger sikra seieren til Stavangerprosjektet som sies å være Europas første og største innovasjonsprosjekt i søken etter en smartere by.  

Pålitelig teknologi

 

 For å vinne prisen måtte prosjektet bruke ny teknologi, nye løsninger og bevise at varmepumper er en pålitelig teknologi. Poenget med prosjektet er å vise nye løsninger innenfor IKT og mobilitet.

– Det er jo veldig kjekt at Stavanger kommune blir lagt merke til. Det at de tørr å gå foran å skape nye bærekraftige løsninger som andre land kan kopiere i heile Europa, sier Inger Hanne Vikshåland.

 

Ny varmeutvinning

 

Det å utvinne varme fra avløpsnett har aldri blitt gjort i Norge tidligere. Det at kommunen faktisk kan demonstrere varmepumper som en miljøvennlig løsning, gir stor verdi for byen og innbyggerne. Energisentralen samarbeider blant annet med Kolombus og Lyse.

– Batteridrevne busser er det jo en egen teknologi som ligger til grunn, og Lyse jobber mye med smarte løsninger i hjemmet. Dette er blant annet prøv ut på et sykehjem der det er mulighet for å kontrollere lys og varme individuelt på rommene, der det tidligere har vært slik at alle må ha samme varmen på rommene, sier Svanhild H. Sondersen.

Smartbyen Stavanger

Triangelum sprer seg over hele Europa, men Rogaland har også et mindre prosjekt kalt, Smartbyen Stavanger.

– Det er ikke et kommuneprosjekt, men det handler om å gjøre byen bedre å bo, leve og jobbe i. I stavanger kommune har vi valgt fem satsingsområder som vi jobber spjesielt med. De fem vi jobber estra mye med er helse og velferd, energi, klima og miljø, utdanning og kunnskap, urban kunst og til sist styring og demokrati, sier Inger Hanne Vikshåland.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *