Gull til Gekko

Sondre Gilje Haga vant X-trial mesterskapet i Sverige. Dette er tredje året han deltar og andre året han vinner. Poengmessig var han dominerende over konkurrentene.

Bilde Sondre Haga
Fysisk krevende: Sondre Gilje Haga må bruke koordinasjon, teknikk og styrke for å holde balansen i sen fart.

Av: Astri Sjursen

Med seks deltakere i semifinalen, stod fire gull-lystne utøvere igjen i finalen på fredag. Sondre Haga (19) var i godt selskap fra Petter Bjerlin,en annen nordmann som fikk invitasjon til å delta i mesterskapet. Hagas seier var garantert før siste seksjon og finalen endte med at Haga fikk 8 prikker mindre enn andreplassen Petter Bjerlin. Haga var den eneste som hadde et perfekt løp uten noen prikker helt til siste seksjon.

Vinnerlysten

Den unge Sandnes-mannen har tross sin unge alder mange bragder under beltet. 2018 ble en knallsesong da han ble Norgesmester i X-trial, fikk 1. plass i det svenske mesterskapet, 1. plass i nordisk lag og 6. plass på VM lag.

– Alle idrettsutøvere er glad i å vinne, det er jo det vi jobber for, sier Haga.

Før finalen fortalte Haga at i tillegg til å vinne var det én vegg han hadde mål om å komme seg over. Veggen på tre meter var det siste hinderet i seksjonen, ingen tidligere deltakere har klart det, og dessverre klarte ikke han det denne gangen.  

– Det var et mål som mange forventet, men det viktigste var å vinne og det hadde jeg gjort før jeg kom til veggen. Det var kjipt å ikke komme seg over, men jeg ble ikke sur, sier Haga.

Trening med mening

Gekko-Haga har de siste månedene vært i Spania, men slappet av har han ikke. Han har vært i hardtrening med en av verdens beste trialkjører, Adam Raga som er tidligere verdensmester i sporten.

– Raga har vært i Trial-toppen i 20 år, han vet hva han driver med. Han har alltid vært forbildet, så det er stort å få trene med han, sier Haga.

Han merker at nivået hans har økt og mener treningen med Raga bare har gjort ham bedre. Han har også stor respekt for hans nye mentor og trener.

– Gir han tilbakemelding, så stoler jeg på det. Hvis jeg er uenig snakker vi om det, men han har jo nesten alltid rett. 

Nå ser Haga frem til nye konkurranser etter en god start på sesongen.

– Nå blir det noen løp både innendørs og utendørs, også begynner sesongen for fult. Jeg skal bo ett år i Spania nå.

Trial:

I motorsykkelidretten Trial, går det sakte i vanskelige terreng. Føttene skal ikke røre bakken, om de gjør det får utdøveren en prikk som teller negativt. Løypene blir laget i terrenget hvor det kan være steiner, trestammer, røtter eller andre ting som gjør det vanskelig å komme fram. Løypene kalles også «seksjoner». Under X-Trial blir seksjonene kunstig laget innendørs.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *