Plantebasert trend på Ostehuset

Vegan liten

Stadig flere velger å bli veganere i Norge, og trenden merkes også i Stavanger. Ostehuset Øst har vegansk aften en gang i måneden. Alt fra proffe veganere til nysgjerrige kjøttetere tar turen innom.

 
Vegan kjøkken stor  
God kok: Andrei Andrejetskin har full kontroll under forberedelsene før desserten serveres.  
Av: Åshild Hus og Andrea D. Johansen
 
Vegetarisme er et velkjent begrep for de fleste. Trenden er nå at folk tar enda et skritt lenger, og velger en vegansk livsstil. The Vegan Society definerer veganisme som en levemåte som søker å ekskludere alle former for utnyttelse av og grusomheter mot dyr. Ostehuset ønsker å åpne folks øyne med vegansk aften, og vise at man kan lage en helaften uten kjøtt.  
Omstille hjernen
 

– Research er viktig. Har man nok erfaring innen matlaging er det enkelt å fjerne meieriproduktene for og veganisere retten, forteller kokken Andrei Andrejetskin.

Den største forskjellen på mat med og uten kjøtt er smaken. Smaken umami finnes i grønnsaker som sopp, men veganske retter vil aldri bli det samme som kjøttretter.

– Jeg skjønner ikke hvorfor noen er veganere om de skal veganisere alle kjøttretter. Man må bestemme seg for å gå inn for livsstilen. Det enkleste er ofte det beste innenfor matlaging, sier Andrejetskin.

En av fredagens gjester på Ostehuset var matblogger og forfatter Mari Hult. Hun har skrevet to veganske kokebøker.

– Vi fikk heldigvis ikke noe som skulle etterligne kjøtt, og det er jeg veldig fornøyd med, forteller Hult.

Mari Hult er en proff veganer etter åtte år, og liker å spise ute for og få nye ideer. Fredagens meny inneholdt mange forskjellige smaker og konsistenser.

June Laugland var også en av Ostehusets gjester under vegansk aften. Hun er vegetarianer, og veldig nysgjerrig på veganisme.

– Maten har vært så god i kveld. Jeg kommer til å utvikle måten jeg lager mat på, og teste meg frem med det veganske, sier Laugland.

 
Elske katter, spise griser
 

Børge Svensen hadde hovedansvaret under vegansk aften.

– Jeg tror veganisme har blitt en trend fordi flere velger å ta hensyn til miljø, dyrevelferd eller bare så enkelt at man vil prøve noe nytt, forteller Svensen.

Mari Hult er klar på hvorfor hun tok skrittet mot den veganske livsstilen.

– Jeg elsker katter. Så for min del blir det galt å elske det ene dyret, for å så spise det andre, sier Hult.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *