Rekordmange søknader til folkehøgskolene


Det har aldri vært så mange tidlige søknader til folkehøgskolene som i år. Så langt i år har folkehøgskolene fått over 20 prosent flere søknader enn på samme tidspunkt i fjor.

 
Folkehøgskole hovedbilde  
SYR: Elev på Solborg Folkehøgskole i Stavanger, Malin Nesheim, syr en shorts fra et gammelt dynetrekk. Da hun startet på folkehøgskolen kunne hun ikke sy i det hele tatt. Foto: Anna Sørmarken Vestly.  

 Av: Anna Sørmarken Vestly

 

Fire år på rad har folkehøgskolene hatt ny elevrekord. I nåværende skoleår er det 7700 elever fordelt på 80 skoler. I år har folkehøgskolene fått inn 20 prosent flere søknader så langt, enn i fjor. Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist, men et løpende opptak som varer heilt til skolestart i august.

 
– Mer eksponert
 

Malin Nesheim er elev på klær, mote og design-linjen på Solborg Folkehøgskole i Stavanger. Hun tror at flere velger å søke fordi man ser hvordan det er å gå på folkehøgskole i sosiale medier i større grad enn det man kunne før.

       Når jeg var liten visste jeg ikke om folkehøgskole. I dag er livet på folkehøgskole mer eksponert i sosiale medier. Du kan se at det er mange som har det kjekt. I tillegg har jeg bare fått positive inntrykk fra tidligere elever som har vært på folkehøgskole, noe som gjorde at jeg fikk lyst til å søke, sier hun.

Nesheim tror også at mange velger å ta et år på folkehøgskole fordi de blir skoleleie og merker et økende press på å prestere på skolen.

 
Ser en utvikling
 

Undervisningsinspektør, Lill Helene Tagholdt, på Solborg Folkehøgskole startet å jobbe i folkehøgskolen for tolv år siden. Hun har merket en utvikling rundt hvilke elever som går på folkehøgskolen.

       For mange år tilbake valgte mange å gå på folkehøgskole fordi de ikke visste hva de skulle gjøre. Det ble på en måte bare en aktivitet. Nå tror jeg de aller fleste er bevisst på at de skal ha året for å lære noe og være sosiale. Mange bruker det som et mellomår for andre studier.

Hun tror også at flere tidligere søknader kan skyldes at de som er sikre på at de vil gå på folkehøgskole søker med en gang opptaket åpner.

Lærerikt år

       Før jeg kom hit kunne jeg ikke sy. Nå kan jeg sy veldig mye forskjellig, sier Nesheim.

På et par timer har hun sydd en shorts ut i fra et gammelt dynetrekk. Hun er glad for at hun valgte å gå på folkehøgskole.

       Jeg har fått tid til å tenke hva jeg vil videre og til å fokusere på ting jeg har lyst til å gjøre. Jeg har møtt utrolig mange fine mennesker som jeg kommer til å ha videre i livet mitt.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *