Voldtekt som samfunnsproblem

voldtekt samfunnsproblem liten

Under menneskerettighetsuken til Amnesty Stavanger Student ble temaet voldtekt tatt opp. Her var det ikke snakk om noen elefant i rommet, men heller å innse at det har blitt et samfunnsproblem.

 
voldtekt samfunnsproblem stor  
FOREDRAG: Rannveig Kvifte Andresen snakker om voldtekt.  
Av: Ingeborg Stavsøien.  
Rannveig Kvifte Andresen holdt et foredrag på biblioteket, dette åpnet en arena for dialog. Kvifte Andresen er daglig leder på Dixi ressurssenter for voldtekt i Oslo. De tilbyr et lavterskeltilbud for voldtektsofre og deres pårørende. Voldtekt beskrives som et samfunnsproblem fordi det påvirker jobb, studier, pårørende og aktiviteter for den som har blitt utsatt for det. Tilbudet er ikke ment som konkurranse for helsevesenet, men heller et supplement.  
– Ingen samtykke, ingen sex
 

Andersen er klar på at det kan virke forebyggende å få inn samtykke i voldtektslovgivingen. Hun mener det er viktig å snakke om det, selv om det er et sensitivt tema. Dialog om temaet i tidlig alder er noe som kan forhindre voldtekt. Helt ned i barnehagealderen er det er det viktig med dialog. Det er viktig å lære små barn om å sette grenser for egen kropp.

– Hvis samtykke blir satt inn i lovgivingen er det lettere å si til barna våre at sex uten aktivt samtykke er voldtekt, sier Kvifte Andresen.

Lege ved voldtektsmottaket i Sør-Rogaland, Anne Karen Bøe, mener at voldtekt er et samfunnsproblem. Hun henviser til en rapport fra 2014 som forteller at en av ti kvinner har opplevd voldtekt. På den mannlige siden av statistikken ligger tallet på én til to prosent. Både Bøe og Andresen mener at selv om antall anmeldelser har økt, betyr det ikke nødvendigvis at det er flere voldtekter.

 
#Skamsprenger
 

En løsning på samfunnsproblemet er å snakke om det, selv om det fortsatt er mange tabuer rundt voldtekt. Ordet skam går mye igjen hos ofrene. Mange klandrer seg selv og vil helst unngå å snakke om temaet. På bakgrunn av dette, startet Dixi med #Skamsprenger. Denne hashtaggen handler om å snakke om problemene og legge skammen bort. Overgriperen er den eneste som skal skamme seg konstateres det.

– Vi kan aldri ta bort en voldtekt, men vi kan sørge for at den blir liggende som et mindre påtrengende minne, sier Kvifte Andresen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *