Øyvind Meinich-Bache har satt datamaskiner til å lære hvordan vi mennsker redder liv, ved å analysere tusenvis av videoklipp.
Av: Kristoffer Apall
Kunstig intelligens blir ofte omtalt med skrekk og gru for fremtiden, men Meinich-Bache har brukt kunstig intelligens for å gjøre livredding mer effektivt.
— Et dataprogram klarer å analysere og hente data fra flere tusen videoer raskere en det et menneske kan, sier Meinich-Bache.
Videoene datamaskinen har sett på er videoer han har fått tilgang til fra sitt samarbeid med Stavanger universitets sykehus, videoene er sensitive og gitt frivillig fra de pårørte.
Dataene som er blitt hentet har blitt brukt for å utvikle en applikasjon, som kan brukes om personer må utføre hjerte- og lungeredning (HLR) på noen. Applikasjonen ringer opp 113, og kan med hjelp av telefonens kamera evaluere hjerte- og lungeredningens kvalitet. Vedkommende får kontinuerlig tilbakemelding fra applikasjonen. Slik kan man være sikrere på at det man gjør er rett. Denne informasjonen er vesentlig også for ambulansen som er på vei til stedet.
— En person som må starte med hjerte lunge redning er ofte stresset, og det er vanskelig å gi informasjon videre til AMK over telefon. Applikasjonen gjør at denne informasjonen blir automatisk sendt, sier Meinich-Bach.
Datamaskinen har også analysert gjenopplivning av nyfødte barn, som har bidratt til en pulsbøyle som registrerer pulsen til nyfødte med pustevansker. Forskningssjef hos Laerdal Medical Helge Myklebust mener denne forskningen bidrar til viktig trening for jordmødre.
Det er rundt 5% av nyfødte barn i verden som får pusteproblemer, og fordi det er så sjeldent dette skjer så får jordmødre lite trening i gjenoppliving av nyfødte.
— Dukken og bøylen vi har utviklet hjelper jordmødre å trene på gjenopplivingen av nyfødte. Øyvinds oppfinnelse vil potensielt redde mange liv, sier Myklebust.