Snart inntar førerløse busser trafikken i Trondheim

LITEN OG SMIDIG: Bussene er små med plass til seks passasjerer. Slik ser bussene som Kolumbus testet, og AtB skal teste. Foto: Kolumbus AS

En bussjåfør er en mann med godt humør. Har du tenkt over hvordan bussene ville fungert uten? AtB vil nå teste en rute med selvkjørende busser i Trondheim. 

Etter sommeren kjøres det i gang et nytt prøveprosjekt. Nå skal AtB teste hvordan førerløse busser vil fungere her i byen. 

– Vi tror at bussene på sikt kommer til å bli en del av et mobilitetstilbud vi vil ha i en by. Da må vi begynne å skaffe oss kunnskap om hvordan de fungerer, sier direktør for strategi og utvikling i AtB, Andreas K. Enge. 

NY TEKNOLOGI FOR AtB: Andreas K. Enge, direktør for strategi og utvikling i AtB, ser fram til prøvekjøringen. Foto: AtB AS.

Teknologien bak kjøretøyet lar seg lett beskrive:

– Sjåførens jobb er på en måte tatt over av sensorer og datamaskiner, som bruker ulike typer teknologi som kamera, radar og GPS for å manøvrere seg gjennom der den skal kjøre, sier Enge.

Enge gir noen fordeler med den nye teknologien:

– ­Sjåføren blir aldri trøtt, hvis vi kan si det på den måten. De kan operere ganske lenge og kontinuerlig. Men det vil jo ikke være sånn at de kommer til å ta over for de ordinære bussene, men de kan være et supplement.

I prosjektet samarbeider AtB med Trondheim kommune, Vy, Applied Atonomy, miljøpakken og fylkeskommunen. Øvelseskjøringen skulle egentlig skje i løpet av ukene etter påske, men er utsatt til etter sommeren på grunn av koronaviruset. Bussen skal være tilgjengelig for bestilling til utvalgte holdeplasser på Øya, med endeholdeplasser ved Trondheim Spektrum og Studentersamfundet.

BUSSOMRÅDET: I dette området på Øya kan reisen med buss «bestilles» av passasjerer. Illustrasjon: AtB AS.

Det er ikke vanskelig å se for seg at vi i framtiden bare kan hoppe på en slik buss. 

– Jeg vil ikke utelukke at selvkjørende busser vil prege bybildet, men det er veldig avhengig av arbeidet man gjør forut, sier Tomas Moe Skjølsvold, professor ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU. 

Spørsmålet om når bussene er i full drift er også uklart:

– Vi er kanskje relativt langt unna en framtid der AtB vil erstatte bussene med slike selvkjørende busser. Inntil videre ser jeg for meg en begrenset bruk av denne teknologien, i definerte soner og områder, sier Moe Skjølsvold. 


Trafikksikre

Tanken på en buss som kjører seg selv kan skremme noen, men Andreas K. Enge forsikrer om at prosjektet er meget gjennomtenkt og trygt. 

– De bussene vi ønsker å teste er ekstremt defensive kjøretøy. De stopper for alt som dukker opp i deres veg. Står det en hindring i vegen, som en feilparkert bil, så stopper de og venter til den bilen er borte, forklarer han. 

Derfor er det foreløpig krav om at det skal være en operatør om bord for å håndtere uforutsette hendelser. De kan manuelt ta over kjøretøyet dersom noe oppstår. Enge sier at kjøretøyene kommer til å kjøre i 16 km/t, og i områder hvor trafikkbildet ikke er for komplisert.

SELVKJØRENDE: Etter sommeren vil AtB prøve en ny type førerløse busser i byen. Foto: AtB AS. 

Også i Stavanger

Trondheim er ikke den eneste byen som vil hive seg på denne teknologien. Også i Stavanger har busselskapet Kolumbus tidligere testet de samme bussene som skal prøvekjøre i Trondheims gater. 

– Vi har hatt god dialog oss imellom for å gi hverandre den læringen og innsikten vi har fått fra prosjektet, sier kommunikasjonssjef i Kolumbus, Grethe Skundberg. 

Kolumbus testet for to år siden bussene på Forus, et bedriftsområde i Stavanger. Resultatene var gode, og Kolumbus ønsker til sensommeren å teste i et boligområde for å se hvordan de fungerer der. 

– Dette blir jo en del av framtiden, og derfor er det viktig å teste denne typen autonome busser. Det er klart at det er gøy å være med å forme teknologien, sier Skundberg.

Etter sommeren vil bussene være å se på Øya.

– Vi er spente på å se hvordan utviklinga blir framover, og om de autonome kjøretøyene blir stadig bedre på å håndtere komplekse trafikkbilder, sier Enge. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *