En hjelpende hånd for et grønnere Rogaland

Med sine italienske røtter og lærdom fra besteforeldrene vil Marialaura Arrigo hjelpe nordmenn med å ta vare på plantene sine. Firmaet Demetra Plantsitting blomstret opp i koronatiden da arbeidsmengden i skjønnhetssalongen ikke fikk nok henvendelser.

Arrigo har mange års erfaring med å hjelpe kundene både med inneplanter og hagen. Illustrasjon: Hannah Norfleet.

Tekst av Hannah Norfleet

–Det var under mammapermene mine jeg fikk interessen til å gro. Jeg dedikerte meg til årlige kurs i hage, design og dyrking. Da fikk jeg den tekniske forståelsen bak arbeidet, sier Arrigo.

Marialaura Arrigo vil hjelpe nordmenn å ta vare på plantene sine. Foto: privat.

Pandemien ble en mulighet til å følge en drøm hun hadde hatt lenge. Likt som flere andre, måtte bedriftseieren omstille seg fra en hverdag med skjønnhetsbehandlinger til planter. Med oppmuntring fra ektemannen startet hun firmaet Demetra Plantsitting.

– Planter har alltid vært en del av livet mitt, både på en stor og liten måte. Tidligere har jeg hjulpet venner med planter de ikke fikk helt til, sier Arrigo.

Hjelper med forskjellige problemstillinger

Arrigo vil at nordmenn skal lykkes med plantene sine, og ser den økte interessen. En av mulighetene firmaet tilbyr er å vanne for de som gjerne pendler, eller når kundene er ute og reiser.

– Vi tilbyr forskjellige tjenester til kundene våre. En del av jobben er for de kundene som har fått en plante i gave som de ikke vet hvordan de skal stelle. Mange spør oss også om råd hvis de har planter de føler ikke trives i hjemmet, sier hun.

Innflytelser fra hjembyen

Planteentusiasten var 16 år da hun reiste fra hjembyen i sør-Italia til Norge. Under et opphold som utvekslingsstudent i Norge, falt hun for landet og ble boende. Arrigo bor sammen med sine to barn og ektemannen.

–Planter har alltid vært en integrert del av livet mitt. Jeg har vokst opp i hagen til besteforeldrene mine. Å se de gjøre gartnerarbeid var som å delta i en hjertetransplantasjon. Da fikk jeg den tekniske forståelsen bak arbeidet. Det var gjennom dette jeg lærte å respektere plantene og å gi dem tålmodighet. Har man tid og viser dem respekt får man en stor belønning, sier italieneren.

Viktig med god kunnskap

Skal man være kreativ med ulike importerte arter i hagen, bør man bli rådført av eksperter mener biologstudent Liem Dominic Jennings.

– Planter som importeres kan utkonkurrere våre naturlige arter og havner til slutt på våre svartelister. Det er også mange andre innsekter og planter som også følger med jorden. Som for eksempel Iberiaskogsneglen, den har andre konkurransemønster. Den har ingen naturlige predatorer her til lands som kan kontrollere populasjonen, sier han.

Biologstudenten sier også at selv om det er bra med diversitet, er det viktig å passe på for invaderende arter som kan true norsk fauna.

– Generelt har planter og hage en effekt av å øke livsglede og kan gi mange en mening i dagliglivet. Diversitet i hager og planter generelt bidrar til mer kunnskap om plante og dyreliv, forteller Jennings.

One thought on “En hjelpende hånd for et grønnere Rogaland

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *