Dagens markering av kvinnedagen er ekstra spesiell med tanke på krigen i Ukraina, og at fjorårets markering var digital.
Av: Emilie Juell Mømb og Kevin Hansen
Årets markering blir sterkt preget av Ukrainakonflikten. Et av hovedtemaene er fred og selve arrangementet ble planlagt ferdig tidligere i år. På grunn av konflikten i Ukraina vil det bli støttemakeringer.
– Vi har tenkt å åpne med 30 sekunders stillhet for å vise støtte til ofrene i Ukraina, sier Sara Nustad Mauland, i arbeidsutvalget for 8. mars-komiteen.
Hun håper derfor at flere vil gå med ukrainske flagg og plakater med fredsbudskapet.
– Det har alltid vært sterke bånd mellom fredsbevegelsen og kvinnebevegelsen, sier Mauland
Mer å gå på
Hovedtaler, og nestleder i Fagforbundet Rogaland, Marianne Hirzel er klar på hva som er deres viktigste sak når det kommer til likestilling.
– Heltidskultur er viktig. At kvinner skal få hele, faste stillinger. Det er ikke vanlig i mannsdominerte yrker å ha kortvarige stillinger, det ser man mer av i kvinnedominerte yrker.
Hirzel trekker også frem at selv om Norge er et forbilde for mange land når det kommer til likestilling, har politikerne ansvar. Blant annet å prioritere at stillinger skal være 100% og fast ansettelse.
Det er samarbeid mellom flere institusjoner, og forventningene er at mange kommer til å møte opp. Grunnen til forventningene er at det ikke har vært mulig å markere dagen som vanlig tidligere med tanke på korona.
Hirzel synes det er fint at det skal være fysisk igjen, blant annet fordi det vekker mer engasjement og energi fra publikum enn om det skulle vært over teams.
Programmet er satt
Kvinnedagen starter med et frokostmøte hos Equinor kvart på åtte. Så klokken tolv begynner museumsvandring med kvinnefokus. Kvinnetoget vil begynne fem hvor det først vil være appeller fra fem til halv seks og Marianne Hirzel nestleder i fagforbundet Rogaland vil være hovedtaler.