Kulturaktører i Stavanger kjemper om publikums oppmerksomhet

Rogaland Teater er glade for igjen å kunne spille for fulle saler. FOTO: Lars Arne Lindland

Kulturnæringen i Stavanger vil ha folk opp fra sofaen, og ut for å oppleve et mangfoldig tilbud. 

Av: Lars Arne Lindland

Mange har fått nye vaner og rutiner gjennom årene med pandemi og langvarig nedstengning av samfunnet. Det har fått konsekvenser for den delen av kulturnæringen som lever av å samle folkemengder. I snart en måned har det vært tillatt med makskapasitet i salene, men det er ikke slik at man kan skru på en magisk bryter så er publikum tilbake. 

Nye vaner 

– Mulighetene til å være publikummer har endret seg for den jevne kulturforbruker. De som tidligere har hatt det som en del av sitt vante liv har nok lagt til seg nye vaner og mønstre, mener Glenn André Kaada.

Teatersjef ved Rogaland Teater Glenn André Kaada er først og fremst glad over å være i gang med arrangementer som kan avvikles normalt. Han kjenner på god stemning blant ansatte og publikum nå som normaliteten er i ferd med å feste seg. 

– Når man først kommer igang med å oppleve scenekunst igjen, så tror jeg de fleste tenker – dette har jeg savnet. Dette er bra for meg. 

Markedet oversvømmes av tilbud

Kaada mener det har opparbeidet seg mye kunstnerisk arbeid under pandemien som nå skal ut til folket. Dette fører til at mange aktører kjemper om en publikumsmasse som har mye å velge mellom. 

– Det er nesten slik at markedet oversvømmes av folk som har noe på hjertet, om det er konserter, danseforestillinger, teaterforestillinger, så er det veldig mye som skjer på en gang. Det blir en ketchupeffekt, sier Kaada.

Folken vil ha et aktivt frivillig miljø. FOTO: Lars Arne Lindland

Vil gjenoppbygge miljøet

Daglig leder på Folken, Jesper Brodersen, forteller at publikum jevnt over har vært flinke til å stille opp når de har fått anledning. Høstsesongen før nedstengning i desember var godt besøkt i følge han. Brodersen roser den yngste delen av publikum som er raske til å omstille seg, mens han mener det middelaldrende segmentet fortsatt sitter litt fast i Netflix-modus. Han er ikke bekymret for besøkstallene, men er opptatt av hva årene med nedstengninger har gjort med det frivillige aspektet til driften av studentstedet. Det er vanskelig å bygge miljø når det har skjedd så lite.

– Vi har en frivillighetskultur på Folken som virkelig har hatt det tungt under pandemien og mange frivillige har falt fra. Det største utfordringen vi står overfor nå er å få den frivillige kulturen til å blomstre igjen. Publikum er klare!, stadfester Brodersen.

Fremtiden ser lys ut

Grete Straume ved Stavanger Konserthus registrerer at at kjøpsviljen og interessen for å gå på arrangement er lettere å stimulere for arrangement som ligger litt frem i tid. Konserthuset har som mål å gjennomføre alle planlagte arrangement, også når billettsalget ikke har vært hundre prosent. Hun ser lyst på fremtiden nå som vi igjen skal samle oss i store antall.

– Det å oppleve kunst og kultur i en konsertsal sammen med andre, vi vet at det gir mening til livene våre. Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at vi skal få alt i rute igjen når det gjelder besøkstall til høsten. 

Grete Straume er markeds- og kommunikasjonssjef ved Stavanger Konserthus. Foto: Lars Arne Lindland

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *