Færre oppsøker kulturlivet

Stavanger Konserthus er fornøyde med gjenåpningen, men skulle gjerne hatt litt mer tid til å forberede seg. Foto: Carina Johansen / NTB

Kulturbransjen åpnet dørene til samfunnet for fullt i februar. Likevel viser en fersk undersøkelse fra Norstat at mer enn halvparten av befolkningen oppsøker færre kulturarrangementer.

Av Joakim Midtbø Viland

– Vi ser på tallene hele tiden og følger med. Det var en ganske treg start på året, mye grunnet at samfunnet fortsatt var nedstengt. Natt til 13. februar når samfunnet åpnet opp igjen, så vi nesten et umiddelbart hopp i aktivitet og billettsalg, sier Grete Straume.

Straume er kommunikasjonssjef for Stavanger konserthus. Hun forteller at det har vært høy trafikk hos dem siden midten av februar, da regjeringen fjernet restriksjonene for kulturbransjen.

Må fylle opp programmet

Selv om undersøkelsene viser at færre oppsøker kulturarrangementer forteller Straume at de har hatt god respons på stykkene de har satt opp, men de skulle gjerne ha hatt mer på programmet. Flere av arrangementene deres har vært utsolgt før sceneteppet går opp. Blant annet er det utsolgt til Kamelens konsert der i løpet av UGÅ.

– Folk bestiller gjerne billetter til arrangementer som er langt frem i tid. Det er litt dårligere oppslutning på arrangementer med kort tidsfrist. Akkurat nå er programmet vårt noe spinkelt, så det vi jobber mot er jo å få rigget opp til et skikkelig kalenderår, sier Straume.

Stavanger Konserthus velger dermed spesifikt å vektlegge markedsføring slik at folket vet hva som skjer. Der sier de at de statlige støtteordningene har fungert bra under nedstengningen, men at den gjerne skulle ha fortsatt i en overgangsperiode. Det hadde gitt forskjellige aktører bedre tid til å fylle opp programmene sine. Til tross for et spinkelt program gjør de det de kan på konserthuset.

– Det ser mye lysere ut nå enn det gjorde. Vi kjører på med økt markedsføring, og prøver å legge til rette for publikumet vårt. Vi vet at folk fremdeles er redde for smitte, så vi gjør det vi kan for at det skal føles trygt, sier Straume.

Trenger tid til omstilling

Ine Haver er nestleder i utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog i Stavanger. Hun tror mye av grunnen til at gjenåpningen har gått tregt for kulturbransjen er at pandemien har endret folks tanke- og handlingsmønster.

– Når pandemien slo inn gikk vi fra å være ute på restauranter og kino hver uke til omtrent isolasjon over natten. Pandemien har gjort noe med oss som mennesker. Den har hatt en innvirkning på folk og på bransjen generelt, sier Haver.

I tillegg til at folk trenger tid til å omstille seg til et åpent samfunn, tror Haver at bransjen selv trenger tid til å rigge seg opp og komme tilbake til normalen igjen.

– I 2022 er vi vant til at ting blir avlyst, og mange er fortsatt redde for smitte i samfunnet. Jeg tror vi må vende oss og gå tilbake til 2020 igjen, sier hun på telefon.

Haver forteller også at Stavanger ikke har satt i gang økonomiske støttepakker på kommunalt plan, og at det er de statlige ordningene som gjelder. Hun understreker likevel at det finnes støttemuligheter for de som er på ballen.

– Stavanger kommune har flere stipender og legater til privatpersoner. Vi vil jo motivere kunst, sceneopptredener og musikk. Da gjelder å undersøke litt og finne ut hvilke tilbud som er gjeldende for hver enkelt, sier Haver.

Det er viktig for kommunen å støtte opp under kulturlivet i Stavanger. Hun understreker at Stavanger normalt sett har et yrende kultur- og uteliv som er det viktig å bevare

– Stavanger skal være en god kultur by, når det kommer til kunst, musikk og sceneoppsetninger, vi vil være tett på og følge utviklingen. Da må vi være flinke til å synliggjøre kulturen, avslutter Haver.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *