Serie kan inspirere til rusbruk

Ungdommen i dag blir tidlig introdusert for temaer som rus, vold og sex gjennom populære ungdomsserier som Euphoria og 13th Reasons Why. Dette er noe som har vært mye diskutert i media, og mange mener at måten seriene tar opp temaene er feil.

Fra venstre, Barbie Ferreira, Zendaya og Sydney Sweeney, spiller utfordrende scener i HBO serien «Euphoria». FOTO: Chris Pizzello/Invision/AP)

I kantina på Jåttå Videregående skole sitter venninnene Elin Jonasen, Vilja Elisa Lima og Hanna Lygra. Serien Euphoria er en av samtaleemnene rundt bordet.

– Serien er veldig bra, men jeg har jo hatt litt reaksjoner på det jeg har sett og, sier Lima.

Euphoria er en serie som har fått mye omtale i media, både positivt og negativt. Serien er kjent for dens bruk av unik sminke, klær, musikk og andre effekter, samtidig som den tar opp alvorlige temaer som rusavhengighet, vold, depresjon og usikkerhet rundt seksualitet og kropp.

– Jeg føler at det er en fin måte å ta det opp på, men jeg kan også se at folk som kanskje er litt svakere for sånt blir påvirka på en dårlig måte. Noen kan kanskje synes at rus kan virke litt spennende, men jeg syns egentlig at serien viser mer elendigheten rundt det enn hvor bra det er, sier Jonasen.

Kan gi negativ påvirkning

En av grunnene til at serien har fått mye kritikk er måten temaene blir vist på. Bruken av den unike sminken og de visuelle effektene kan gjøre at for eksempel rus kan virke mer spennende istedenfor avskrekkende.

– Det blir jo på lik linje med andre ting som fremstiller rus i en kul retning, det kan gjøre at de som er mottakelige for det blir mer nysgjerrig på det, sier Aleksander Hagen Erga, forskningsleder KORFOR.

Da serien 13th Reasons Why kom ut, ble den også mye diskutert. Her mente igjen folk at den ville påvirke unge i en negativ retning. Skaperne valgte til slutt å legge ved en varsel plakat før hver episode. Dette har vært diskutert om man skulle gjort med Euphoria også. Erga tviler derimot på at dette ville hjulpet.

– Det har blitt prøvd å sette varsel på musikk som har grovt språk, men det har ikke hatt den effekten man ønsket, sier Erga.

En overdrivelse

På spørsmålet om jentene kan kjenne seg igjen i tematikken som blir tatt opp i serien, svarer alle tre at det er ting også skjer på skolen deres, men at serien overdriver det en del.

– Jeg føler at det ikke at det er helt realistisk. Det er jo noen som driver med rus og sånn hos oss også, men serien overdriver en del føler jeg, sier Lima.

Selv om serien tar opp rus ved hjelp av sminke og effekter, mener jentene at den bør få lov til å være sånn den er.

– Noe av det kan jo virke litt glamorisert, men jeg tenker også at de viser mye av det negative med rus, og at effektene de bruker er med på å styrke dette. Det skal jo være en serie og ikke en dokumentar, avslutter Lima.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *