Kunstig intelligens – Redd for strengere overvåking av eksamen

Kunstig intelligens (KI) er i stadig utvikling, og et av de mest imponerende verktøyene som har blitt utviklet er chatboten ChatGPT. ChatGPT, som ble lansert av forskningsforetaket OpenAI, kan endre måten vi ser på eksamener og plagiatkontroll.

ET GRATIS VERKTØY: Nettsiden til ChatGPT av OpenAI. Bildet er et illustrasjonsfoto. FOTO: Kjell Erik Bjørnsen

Av Kjell Erik Bjørnsen, journalist ved Utsnitt.

– Det jeg frykter er at skoler, eller utdanningsfasiliteter generelt, vil prøve å skape en større form for kontroll rundt eksamener. For eksempel under strengere overvåking. Eksamener er stressfremkallende fra før av, skriver Marija Slavkovik, leder ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB, i en e-post.

Chatbotter som ChatGPT genererer tekst basert på informasjon fra hele internettet, som fører til at vanlig plagiat-kontroll blir nytteløst. Selv mener hun at det finnes måter å jobbe rundt dette.

Kan overvinnes


– ChatGPT gir deg et svar som ser riktig ut, men kan bryte sammen om man ser nøye etter. Selvfølgelig vil de riktige spørsmålene gi de riktige svarene. Nøkkelen til lærere vil være å lage de riktige spørsmålene på eksamen som ChatGPT ikke kan svare på, skriver Slavkovik


Assisterende professor ved handelshøgskolen ved UiS, Shuai Yan, bruker ChatGPT selv og mener det er et mektig og nyttig verktøy i feltet sitt, men ikke er i stand til å skaffe informasjon fra lærestoffet som kommer fra akademiske tekster og bøker som ikke befinner seg på internett. Fortsatt mener han at det kan komme en tid hvor dette endres.

BEKYMRET: På Kontoret til Shuai Yan. FOTO: Kjell Erik Bjørnsen

Usikker fremtid


– Fremtiden vil nok lene seg mer mot å la studentene skape, presentere og fokusere på det muntlige, hvis chatbotter som ChatGPT forbedrer seg, noe de trolig vil. Bekymringen min er hvis slike verktøy når et master nivå, der mine elever ikke trenger å tenke selv, sier Yan.

ChatGPT prototypen ble lansert av forskningsforetaket, OpenAI, i slutten av november og nådde hele 57 millioner brukere etter første måneden. I januar var det over 100 millioner brukere.

– Vi trenger å finne en måte for å motivere studenter til å lære for læringens skyld, ikke for gode karakterer. ChatGPT, kan muligens være løsning på dette, skriver Slavkovik.