Sandnes sentrum: – Må forvente støy og arbeid i en by

Sandnes er en by i stor utvikling, og sentrum er preget av alt fra veiarbeid og utbygginger til store prosjekter. Mye støy kan forekomme, sperrede veier og arbeid i gatene kan forårsake mange ulemper ved å bo i et sentrum med store planer. Til tross for dette, er det få i lokalbefolkningen som klager.

VEIARBEID: Sentrum i Sandnes er preget av flere prosjekter under utviklingen av byen. FOTO: Kjell Erik Bjørnsen

Av Kjell Erik Bjørnsen, journalist ved Utnsnitt


– Jeg forstår at det kan være mye støy og frustrerende, selv kan jeg slite med søvn. Men alt i alt er jeg glad for utviklingen. Støy og arbeid er slikt å forvente når du bor i en by, sier Stefan Kent Hurst.

Hurst har bodd i sentrum i over 10 år og er glad for at byen han kaller et hjem er i stor utvikling.


– Det er hjemmet mitt, jeg trives her og elsker byen. Jeg kjenner kanskje til 90 prosent av lokalbefolkningen og tenker helt ærlig ikke så mye over alt arbeidet som skjer rundt i byen. Det påvirker meg ikke. Alt er veldig lett tilgjengelig, jeg kan gå til alt. Det er ikke, for meg, behagelig i Stavanger, og Sola er kjedelig. Sandnes har alt jeg trenger, sier Hurst.

Mindre utsikt mer by

NYBYGG: Dette er ett av de nye byggene som har dukket opp i Sandnes. FOTO: Kjell Erik Bjørnsen

Kanskje jeg mister litt utsikt, men jeg har foran gardinene mine uansett så det bryr jeg meg ikke så mye om, sier Hurst.


Han mener utviklingen er bra av ulike grunner, selv om han kanskje mister utsikten sin på grunn av et nytt bygg, synes han fortsatt at nye bygninger og arbeidet som forekommer vil gjøre byen til en finere og bedre by å bo i.

– De fleste gamle byggene ser ikke bra ut i det hele tatt. Om utviklingen av Sandnes sentrum ikke startet eller om den hadde stanset, hadde vi ikke fått den fine parken i sentrum og alle disse fine nye byggene hadde ikke vært her, sier Hurst.


Veiarbeidet preger

STOR VEKST: Varaordfører Pål Morten Borgli er glad for at byen er levende. FOTO: Kjell Erik Bjørnsen

I dag er det 5 veier i sentrum som er stengt på grunn av arbeidet i byen, og det vil forekomme mer nedstenging. Dette kan virke skremmende for folk som kommer utenfra, og Pål Morten Borgli, som er varaordfører i Sandnes kommune, mener dette er noe de prøver å løse.

– Vi har tatt ordet i formannskapsmøter, der vi må prioritere å være gjestevennlige, det er noe vi må ta på alvor, sier Borgli.


Arbeidet i sentrum har pågått i lang tid, og vil trolig fortsette i mange år fremover. Sandnes har store planer og prosjekter som elveparken, nye hotell, havnebasseng og sykkelveier. Dette er noe varaordføreren håper aldri tar slutt.

– Så lenge det er utvikling så vil det forekomme støy og veiarbeid. Jeg håper ikke på en stopp i arbeidet, arbeid tyder på at det investeres og er fremgang i byen, sier Borgli.

– Vi kommer til å forbli en by i utvikling, sier Borgli.