Debatten fyres opp: –Vi skal ikke tape penger fordi vi har mensen

Om bind og tamponger burde vært gratis på skoler og universiteter er det mange som har ulike meninger om.

Unge politikere fra Høyre og Rødt er uenige i debatten om bind og tamponger skal være gratis på skoler og universiteter. Foto: Margarita Isaeva.

Av Hedevig Catharina Astrup

–Jeg er 100 prosent for.

Julia Ekeberg (22) studerer rettsvitenskap på Universitetet i Stavanger og spiser lunsj med venninnene sine fra samme studiet. I debatten om gratis bind og tamponger på skoler og universiteter, er jentene positive til et slikt tilbud.

Venninnene Julia Ekeberg (t.v) og Sandi Kemi mener skoler og universiteter burde sponse jenter med gratis sanitetsprodukter. Foto: Margarita Isaeva.

–Det burde vært gratis når vi ikke kan velge å ha mensen. Skolen kan jo legge inn en liten andel for gratis bind og tamponger til oss.

Selv om et slik tilbud potensielt vil gå av statsbudsjettet, mener jentene at de uansett måtte ha brukt penger på bind og tamponger.

–Men kommer du på skolen en gang og ikke har med selv, så hadde det vært greit å ha tilgjengelig. Ellers må man jo spørre venninner, sier Ekeberg.

Ja til gratis tilbud

I likhet med studentene i kantinen, mener Mona Lill Angell-Olsen (19) at skoler og universiteter skal ha et slikt tilbud. Hun er leder i Rød Ungdom og engasjerer seg i debatten, både som ung politiker, men også som jente.

Mona Lill Angell-Olsen, leder i Unge Rødt, mener jenter skal slippe å tape penger for noe som er naturlig. Foto: Privat

–Vi skal ikke tape penger fordi vi har mensen, og denne debatten skal ikke kuttes ut bare fordi det er snakk om mensen, sier hun.

Angell-Olsen mener at tilgang på gratis bind og tamponger burde være på lik linje med dopapir, såpe, tørkepapir og dusjer på skolen.

–På min videregående skole har de en skål stående på biblioteket med bind og tamponger. Dette er også med på å skape mer åpenhet rundt det og du føler deg mindre ekkel.

Samtidig mener den unge politikeren at det ikke skal være nødvendig å måtte velge mellom finansiering av gratis produkter på skoler og universiteter, og forskning på kvinnehelse.

–Jeg sier «ja takk, begge deler». Kvinnehelse burde det ha vært forsket på i lang tid fra før av og jeg synes ikke det ene problemet skal vannes ut på grunn av det andre problemet.  

prioritere kvinnehelsen

–Jeg mener det blir feil fokus, sier Kaia Bergland Kjos (22), medlem av Unge Student Høyre.

Hun kjenner seg godt igjen i problemet med å blø igjennom, men mener det heller burde fokuseres på større prosjekter innenfor kvinnehelse og prevensjon.

Kaia Bergland Kjos, medlem av Unge Student Høyre, mener at vi har en lang vei å innenfor kvinnehelse, og at forskning innenfor dette skal prioriteres. Foto: Privat.

– Statskassen er ikke utømmelig. Derfor handler det mer om prioriteringer og ha et mer langtidsperspektiv for kvinnehelsen. Da synes jeg vi skal bruke skattepengene våre på det fremfor å finansiere gratis bind og tamponger.

Samtidig skjønner ikke Kjos behovet for at sanitetsprodukter skal være gratis når en pakke med tamponger koster 20 kroner.

–Dersom det skulle vært satt opp en dispenser på toalettet, kunne det kanskje har vært en betalingsautomat, sier hun.