Bikkjer og bjeff – trosser kampanje med kampanje for Varatun hundepark

Naboer samlet underskrifter på å stenge parken på grunn av støy og uforsvarlige hundeeiere. Torunn Bødtker ville ikke risikere at parken stenges, og har derfor startet en egen underskriftskampanje for å beholde hundeparken.

Godt med godbit: Torunn Bødtker tar jevnlig med seg datteren sin hund i parken på Varatun. Foto: Andrea M. Molland

Av Andrea Mælumshagen Molland

– Den har allerede over 300 underskrifter, så det viser at folk er engasjerte, sier Torunn Bødtker.

Det er argumentene til naboene som fikk Bødtker og de andre til å reagere. Noen av argumentene som ble brukt var blant annet at parken hadde kontinuerlig støy, og at det var uforsvarlige hundeeiere. Ifølge Bødtker kjente verken hun eller flere av de andre som ofte bruker parken seg igjen i dette.

– For et par dager siden snakket jeg og andre som bruker parken mye at vi måtte gjøre noe, og da opprettet jeg kampanjen, sier Bødtker.

Eneste i Sandnes

Det er kun en park i Sandnes der hunder kan slippes løs hele året, og det er på Varatun. Om den stenger ned, hadde brukerne måttet dra til Stavanger eller Klepp for en lignende park.

– Jeg bruker parken hver dag. Jeg bor rett ved parken, og har for min del aldri hørt noe støy, sier Gro Schei.

Parken som ble åpnet i 2019 blir mye brukt av folk fra hele Sandnes.

– Jeg pleier å passe på hunden til datteren min, og om jeg ikke kunne brukt parken, hadde det vært å gå rundt boligfeltene. Jeg merker at han ikke blir sliten nok av det. Hunder trenger å treffe andre hunder og få løpt og brukt sansene sine. Hjernetrim er den beste aktiviteten for hunder, sier Bødtker.

Må rømme hus til tider

Eva Helen Stangeland har hage bare noen meter unna parken og sier at det blant annet er ukoselig å ha gjester i hagen. På dagtid er det gjerne mest liv i parken, og da sier Stangeland at hun synes det kan være vanskelig å nyte dagene ordentlig og få holde på i hagen.

– Jeg hadde nok aldri flyttet hit om jeg visste at parken skulle bråke så mye, sier Eva Helen Stangeland, som er en av de som bor nærme hundeparken, sier Stangeland.

Gode venninner: Gro Schei og Torunn Bødtker ble kjent i parken for fire år siden. Nå er de nesten blitt som søstre, ifølge Bødtker. Foto: Andrea M. Molland.

Viktig arena

– Både jeg og Gro er uføretrygdet, og det å få gå ut her er balsam for sjelen. Du får kommet ut og truffet lykkelige hunder og sosialisert deg med mange kjekke folk, sier Bødtker.

Gro Schei synes parken er en fin mulighet for de som ikke har kapasitet til å gå lange nok turer med hundene sine, og at de heller kan bli sluppet løs i parken.

– Dette er en arena som er så utrolig viktig. Parken er alfa og omega, sier Bødtker.

Kommunen sin plan

Sandnes kommune foreslår å foreta en støymåling for å forstå hvilke forhold som faktisk gjelder i området.

– Saken ligger nå inne som vedtakssak, men skal flyttes til orienteringssak. Der politikerne vanligvis ikke gjør vedtak, sier Ane Kristine Rostrup, virksomhetsleder for park, idrett og vei i Sandnes kommune.