Klar på at kun seier er godt nok

De fire elevene fra St. Svithun skole reiser denne uken til Oslo med en klar plan: Vinne Klassequizen 2023.
Quizlaget som skal representere St. Svithun skole på Quizkampen 2023. f.v. Nora Kolnes Blomgren, Gard Norekvål Knudsen, Alvar Valdemar Hjelm-Hickethier, Liv Tjelta Thorshaug. Foto: Sander Mortensen

Av: Christian Aras Shuany

– Det er veldig gøy å være med. Vi har kommet mye lengre enn vi har forventet. Vi får reist til Oslo, og vi får opplevd ganske mye, sier Liv Tjelta Thorshaug.

I kantinen på St. Svithun skole møter vi gjengen som på torsdag skal delta i finalen av Klassequizen 2023. Gjengen var i Oslo forrige uke for å delta i delfinalen, og fredag kveld kunne man se på rikskringkastingskanalen at gjengen fra St. Svithun slo de fem andre lagene fra skoler rundt omkring i landet, og dermed kvalifiserte seg til finalen.

– Når vi deltok i delfinalen var jeg helt overbevist om at vi ikke kom til å komme videre. Vi fokuserte litt for mye for på å telle hva vi svarte feil, men så gikk det jo bra da. Det var overraskende og veldig gøy at vi kom til finalen. Det hadde vært kjipt om vi hadde satt hjemme og sett at man kan spørsmålene i finalen, og ikke deltatt selv, sier en smilende Liv.

At det var nettopp Liv Tjelta Thorshaug, Gard Norekvål Knudsen, Alvar Valdemar Hjelm-Hickethier og Nora Kolnes Blomgren (reserve) som ble valgt for å representere skolen er neppe tilfeldig. Etter å ha tatt en quiz hvor det ble stilt spørsmål fra tidligere år av Klassequizen var det disse fem som scoret best. De forteller at det har gått langt bedre enn de hadde trodd.

– Målet før vi begynte var å komme til Oslo(delfinale). Det klarte vi jo. Vi har nå kommet til finalen, og det føles veldig godt. Nå har vi virkelig en reel sjanse til å vinne, sier Alvar.

– Hva er målet deres i finalen?

– Vinne, svarer hele laget.

Gjengen fra St. Svithun Skole er klare for finale av Klassequizen 2023. Her i Quiz mot Utsnitts utsendte. Foto: Sander Mortensen

Utfyller hverandre bra

Når det kommer til hvem på laget som er best i hva, er også svaret veldig enkelt.

– Vi utfyller hverandre ganske bra, sier Alvar

– Alle kan litt forskjellig, sier Nora.

– Mine svakheter er deres styrker, og deres svakheter er mine styrker, sier Liv.

Vanskelig å bare sitte der

Lærer på St. Svithun skole, Bjørn Schaal er lagets coach, og er godt fornøyd med at laget har sikret en finalebillett.

– Det er først og fremst veldig kjekt. Finalen blir veldig spennende. Jeg har jo dessverre et enormt konkurranseinstinkt, så det er veldig vanskelig å sitte der og vite hvordan det går uten å kunne blande seg.

Det var skolens rektor som meldte på et lag som skulle representere St. Svithun, og siden Schaal ser seg selv som over gjennomsnittet glad i quiz, var det naturlig at han ble utnevnt som coach. Nå skal han forberede laget best mulig til finalen, og grepene er enkle.

– Jeg har stilt dem mange spørsmål, og vi har også spilt forskjellige quiz-brettspill som feks. Bezzerwizzer. Vi får håpe at det går. Det er vanskelig å vite hva som kommer av spørsmål i finalen.

Bjørn Schaal er lærer på St. Svithun skole, og er coach for laget. Foto: Sander Mortensen