Utvalgte tatoveringsfarger er blitt ulovlig å bruke

Fra 5.januar 2023 ble det stopp for enkelte fargetatoveringer. Blått og grønt pigment er ifølge ECHA trolig kreftfremkallende, og er derfor blitt ulovlig i alle EU-land. På Inspirit Tattoo i Stavanger, er ikke denne beskjeden blitt tatt i mot særlig godt.  
Tatovørene De Vegas og Rebecka Eira jobber begge på Inspirit Tattoo. FOTO: Margrethe Sundal

Av: Christian Aras Shuany og Fride Audunsdotter Westvik

– At det er stopp for enkelte fargetatoveringer har veldig mye å si, fordi det finnes veldig lite alternativ. Det rammer veldig mange farger. Det rammer ikke bare blå og grønn. Det rammer lilla og turkis farger. Man mister veldig mye av fargepalletten, sier De Vegas, tatovør ved Inspirit Tattoo. 

ECHAs begrunnelse for å fjerne fargetatoveringer er «De kan inneholde farlige stoffer som forårsaker hudallergier og andre mer alvorlige helseeffekter, som genetiske mutasjoner og kreft.» Han forteller begrunnelsen stemmer lite overens med det han erfarer som tatovør. 

Ingenting positivt

– Det har aldri vært noen bevis for at det kan være kreftfremkallende. Det har aldri vært bevist i noen sammenheng. Så grunnlaget til EU er ganske svakt på hvorfor dette her er innført, sier han. 

Han er positiv over at det blir gjort foretak for at omgivelsene rundt å ta en tatovering bedre, men er allikevel ikke særlig fornøyd med forarbeidet som har blitt gjort. 

– Jeg finner ingenting positivt å si om dette. Jeg er veldig for at de strammer inn hygieneregler for bedre kontroll på tatoveringsbransjen, men jeg syntes dette forbudet er i feil ende. Når de skal komme med et forbud, bør det foreligge faktiske grunnlag som da kan bevises, sier han. 

FORTSATT LOVLIG: Disse fargene er noen av de som fortsatt er lovlig å bruke i tatoveringer. FOTO: Margrethe Sundal

Konsekvenser for bransjen

Rebecka Eira er selv tatovør ved Inspirit, og sitter nå i tatoveringsstolen. Hun tror dette forbudet vil føre til at et annet marked innfor tatoveringsverden vil vokse. 

– Jeg frykter at det nye regelverket kan medføre at flere vil gjennomføre tatoveringer ulovlig, uforsvarlig eller utrygt, sier Eira.

Nå håper hun at det ikke vil komme flere foretak mot tatoveringsblekk. Dette tror hun vil føre til konsekvenser for tatoveringsstudioene. 

– Om det blir flere forbud i framtiden vet vi ikke. Vi håper for all del ikke det. Det vil være fullstendig bransjekrise. Det ville betydd at man ikke kan få fargetatoveringer rundt omkring i EU, sier hun.