Ingen damer på Landstreffet

Landstreffet har alltid klart å tiltrekke seg store artister. Dette er fra Karpes opptreden i 2018. Foto: Kine Aksdal.

Av Tobias Hovland

Det er litt over en måned til det årlige landstreffet i Kongeparken. Russetiden nærmer seg med stormskritt. 13 artister er så langt annonsert, ingen av dem er damer.

– Når gutter er grove i språkbruken blir de hyllet, men når jenter er det, blir de «slut-shamet». Jenter skal være flinke, og ikke synge eller snakke om grove ting, sier Maria Elise Thoresen, som er russ i år og skal på landstreffet i Kongeparken.

Fra 5. til 7. mai skal nesten 15 000 russ samles i Kongeparken, for å feire at det bare er eksamen som gjenstår, før de er ferdig på videregående. Det vil være omtrent like mange jenteruss og gutteruss til stede, men artistene som er annonsert er kun gutter.

–Det er under 50 prosent av artistene som er lansert så det skal komme flere artister, og flere av dem skal være jenter, sier Aasmund Lund, pressekontakt i Lund gruppen, som arrangerer landstreffet.

Landstreffet er for mange en stor del av russetiden. Artistene som plukkes ut, har stor betydning for opplevelsen. Foto: Kine Aksdal

På store festivaler er det ofte slik at man annonserer de store artistene først. Er det slik at gutteartister funker bedre som «headlinere» og store trekkplaster?

–Det virker som arrangøren tenker det, men jeg mangler et par jenteartister før jeg blir gira, sier Thoresen.

Lund forteller at prosessen med å booke artister starter over et år før landstreffet.

–Vi får mange tips og forslag fra gjestene våre som tas hensyn til, når vi booker line-up til det respektive år, sier Lund.