TikTok forbud: – De dummer seg ut i samme uniform som jeg bærer

Forbudet har skapt forvirring blant de unge soldatene i Forsvaret. Samtidig irriterer Instagram-kontoen Mellomjakka seg over innholdet som blir publisert på den kinesiske applikasjonen.

Flere vernepliktige i Forsvaret legger ut TikTok-videoer der de enten danser, synger eller opptrer humoristisk. Dette skaper splittede meninger. Foto: Skjermdump fra TikTok

Av: Fatin Ben Abdellah og Christina Sætre Lea

– Jeg blir jo frustrert når jeg ser disse videoene. Bare slutt å legg ut sånt.

Mannen bak den kjente meme-kontoen «Mellomjakka», Isak Hårstad, irriterer seg over unge norske soldaters innhold som blir publisert på TikTok. Han har selv tidligere gjennomført førstegangstjenesten, og jobber for øyeblikket i Forsvaret. I snart seks år har han publisert humoristisk innhold relatert til Forsvaret på Instagram-kontoen.

Instagram-kontoen «Mellomjakka» har over 40 000 følgere. Foto: Skjermdump fra Instagram

– Jeg og en kompis opprettet kontoen for lættis, også innså vi at det virkelig slo an, sier han. Kontoen har fått massiv oppmerksomhet, ikke bare blant vernepliktige, men også militært- og sivilt ansatte i Forsvaret.

I april 2023 innførte Forsvaret et forbud mot TikTok og Telegram på alle enheter knyttet til Forsvaret. Dette inkluderer både jobb- og private enheter brukt i tjeneste, samt enheter tatt med til steder der gradert informasjon deles. Forsvaret har også advart mot bruk av disse appene.

Hetses grovt på kommentarfeltet

Til tross for forbud og fraråding om bruk av den populære kinesiske applikasjonen, benytter flere vernepliktige seg av sjansen til å publisere innhold fra deres hverdag på TikTok. Reaksjonene på disse videoene har vært variert, og til tider grove.

Utsnitt har forsøkt å komme i kontakt med flere vernepliktige som har publisert TikTok-videoer. Vi har imidlertid lyktes å intervjue en soldat, som vi velger å anonymisere i denne saken.

Soldaten forteller at de fikk mye hets etter at de publiserte en TikTok ikledd uniform. Hatkommentarene nådde en topp etter Mellomjakka republiserte soldatens video.

– Det er mange tastaturhelter som tror de kan endre verden bak skjermen de gjemmer seg bak, skriver vedkommende i en melding til Utsnitt.

Hets en vernepliktig har fått på en av sine TikTok- videoer. Foto: Skjermdump fra TikTok

Meldingene og kommentarene har dreid seg om alt fra at soldaten er en skam for landet til kommentarer relatert til hans seksuelle legning.

– Jeg ønsker heller at folk gir meg en konstruktiv tilbakemelding på hvorfor det kunne vært dumt å legge ut dette. Istedenfor å bli uthengt av en større Instagram-bruker.

Utsnitt har henvendt seg til Mellomjakka om påstandene om uthenging. Han skriver følgende i en melding:

Jeg gir dem oppmerksomhet, noe de tydelig vil ha siden de legger det ut på TikTok. Så får dessverre de en annen type oppmerksomhet enn det de hadde ønsket. At hatkommentarer øker etter at jeg har republisert, trenger ikke å ha noe sammenheng. De får bare mer oppmerksomhet, og da øker det med både positive og negative reaksjoner.

Respekt for uniformen

– Det skal sies at jeg virkelig har troen på at det å være i førstegangstjenesten er viktig for personlig utvikling. Samtidig mener jeg at om en legger ut en video av seg selv i uniform, bør det ikke rakkes ned på den måten, skriver soldaten.

Han ser heller ikke problemet med å legge ut slikt innhold.

– Så lenge det ikke er brudd på nasjonalt sikkerhetsnivå hvor man oppgir informasjon, så ser jeg ikke problemet, fortsetter han.

Viktor Sebastian Seljevold Fladmoe er landstillitsvalgt i Forsvaret og mener man bør være bevisst på hva man representerer, og hva man signaliserer ut til andre.

– Når man er i førstegangstjeneste så er man ambassadør for Forsvaret og det er viktig å tenke på uavhengig av hva som blir publisert på hvilken plattform, sier han.

Landstillitsvalgt Viktor Sebastian Seljevold Fladmoe. Foto: Privat.

Mellomjakka mener dette går på r-en i RAM – respekt, ansvar og mot. Han mener man skal respektere uniformen.

– Jeg bærer den samme uniformen som de dummer seg ut i. For de som ikke er i Forsvaret er det vanskelig å se forskjell på vernepliktige og ansatte. Vi ansatte har jobbet hardt for jobben vi har, sier mannen bak meme-kontoen.

Dårlig kommunikasjon skaper forvirring

Fladmoe sier videre at forbudet var til å begynne med dårlig kommunisert. Det var mange som ikke fikk beskjed før et stykke ut i tjenesten.

– Jeg synes måten det har blitt innført på av Forsvaret, er dårlig. Det kunne vært gjort en bedre jobb og en ryddigere kommunikasjon. Det har vært opp til lokal ledelse å gi føringer og det ser vi at mange ikke har gjort på en måte som har fungert effektivt, fortsetter han.

Den anonyme soldaten kan fortelle at et konkret forbud mot å ha TikTok i seg selv når man er på militære områder eller i militær tjeneste er veldig greit.

– Da sletter jeg gjerne TikTok og all data i det jeg skal på jobb i tjenesten min. Forbudet er greit nok, men problemstillingen ligger vel i at mange er veldig bitre på hvordan uniformen bæres. Det forstår jeg, men å gå til angrep mot folk som gjennomfører sin verneplikt på grunn av at det legges ut en video med hensikt til å være morsom, mener jeg i alle fall er feil.