Skaper russegrupper for elevene: – Vi må bry oss om framtiden vår

En av fire vet ikke om de får bli med i en russegruppe eller ikke, dette ønsker Linda Van der Weele å gjøre noe med.

ØNSKE: Firebarnsmoren Linda Van der Weele håper å få bruke gymsalen til Randaberg videregående skole til å holde arrangementet.

Av Anniken G. Kinstad

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av Blå kors opplever 16% av unge å stå utenfor i russefeiringen. I oktober skal forhåpentligvis russen for 2025 møte andre likesinnede som ønsker russegruppe i en gymsal. Linda Van der Weele har laget en facebookside for å få russen som ikke har russegruppe til å møte opp i en gymsal for å danne russegruppe med andre.

Gjelder alle

Idéen for gruppen var noe hun kom på ifjor, men hun ønsket å vente et år da hun har en datter som er russ i 2024. Van der Weele ønsker å gjøre det tydelig at hun ikke gjør det for sine egne barns skyld, men for alle barn.

– Jeg har fått tilbakemelding på at folk ikke mener det gjelder dem fordi ungene deres enten er for gamle eller for unge til å være russ i 2025, men dette gjelder ikke meg heller. Selv om det ikke er mine unger så må vi bry oss om framtiden vår, sier Van der Weele.

Russepresidenten for Randaberg videregående skole Judson De Souza Torquato er glad for at noen tar initiativ. Han syntes det er veldig bra siden han vet at russetiden kan være utestengende for mange.

Van der Weele har ikke noe imot med å ta ansvar, men hun syntes likevel at det er noe som burde blitt gjort av russestyret i samarbeid med skolen. Dette kan russepresidenten si seg enig i.

– Det er mange som snakker om inkludering, men som ikke gjør noe. Jeg tror elevene trenger veiledning fra voksne, å gi fulle ansvaret til russestyret blir ikke lett, sier Van der Weele.

Viktig å spre ordet

De Souza Torquato vet ikke om folk kommer til å dukke opp. Han tenker at folk mest sannsynligvis kommer til å syntes det er litt flaut i starten, og ikke kommer til å tørre å være med på det. For å unngå dette forteller han at det må bli normalisert gjennom sosiale medier. Van der Weele lagde en Facebook gruppe i slutten av februar for å spre informasjonen, men har senere endret det til en Facebookside for å gjøre det mer anonymt. Hun ønsker ikke å henge ut noen, så selv om tallet er lavt er hun håpefull at det kommer til å dukke opp folk tross for at det kun er 8 personer som har likt siden

Arrangøren ønsker å bruke skolene som en plattform for å spre ordet blant studentene. Ønske er at russestyret skal spre ordet til elevene og å få hengt opp plakater. Dette er russepresidenten veldig åpen for.

– Selvfølgelig kunne vi gjort det, vi står for en inkluderende russetid, sier De Souza Torquato.

Skal fordele

47-åringen planlegger å fordele de som møter opp i grupper. Gruppene inkluderer de som ønsker en alkoholfri russetid, de som ønsker buss, de som ønsker van, de som ønsker å være vandre, de som ønsker å ha en religiøs russetid og de som ønsker en blanding. De Souza Torquato syntes dette er bra.

– Jeg har mange religiøse venner som jeg tror det hadde vært kjekt å ikke være rundt mange drita folk hele tiden, sier russepresidenten.

Så lenge ordet blir spredt og interessen er der tror presidenten det kommer til å bli vellykket og noe som burde bli gjentatt. Dette er også noe Van der Weele ønsker.

– Jeg vil fortsette med det, jeg er ikke en som bare stopper, sier Van der Weele

Se TV-innslaget om hvorfor elevrådslederen ved Jåttå vgs mener russetiden har blitt for dyr: