Breddeklubb får Ajax-hjelp  

Til helgen går “Ajax Masterclass” av stablene i Stavanger. Det er breddeklubben IL POL som får storfint besøk fra Nederland.  

Stemmen idrettsanlegg: IL POL er klar for å ta imot Ajax-konsulent til helgen. Foto: Jonatan Totland Raddatz.

Av Jonatan Totland Raddatz

“POL, en klubb i vekst”  

Slagordet til Stavanger-klubben IL POL er svært beskrivende for deres økte satsing de senere årene. Klubben har vokst og har et mangfoldig tilbud for barn fra de er fire år gamle. Nå har det seg slik at klubben får besøk fra selveste Ajax.  

– Dette heter “Ajax masterclass” og er et trenerkurs for våre akademitrenere. Owe Salvesen og Eddie Van Schaik kommer hit for å kjøre et opplegg i helgen, der de styrer øktene og trenerne våre får muligheten til å lære av dem, sier daglig leder i IL POL, Tommy Ødegaard.  

Lang erfaring  

Eddie Van Schaick er konsulent for ungdomsakademiet i Ajax. Sammen med trenerkursveileder i NFF, Owe Salvesen er han ansvarlig for helgens kurs.  

– Eddie har enorm internasjonal erfaring og kjenner Ajax-skolen inn og ut. I tillegg kommer Owe som er tidligere elitetrener, så dette blir veldig kjekt og spennende, sier barne- og ungdomsleder i klubben, Tor Gunnar Tollaksen.  

Fotballskole  

Det er ikke første gangen Eddie Van Schaick er på plass på Stemmen idrettsanlegg. Han har nemlig arrangert fotballskole for klubben tidligere år.  

– De har hatt fotballskole for barna her tidligere. I fjor var det meget vellykket og vi har fått gode tilbakemeldinger, sier Tor Gunnar Tollaksen.    

– Det var mange av trenerne våre som etterlyste bedre trenerutdanning. Alle var veldig fornøyde etter fotballskolen i fjor, sier Tommy Ødegaard.  

Mye å lære  

Norge som fotballnasjon har slitt med dårlige sportslige resultater de siste årene. Daglig leder Tommy Ødegaard mener dette kan ha en sammenheng med hvordan treningshverdagen til barna er. Han er klar på at vi i Norge har mye å lære av nederlenderne.  

– Vi er så dårlig i Norge med tanke på dette med ballkontroll og det tekniske. Her har vi masse å lære av nederlenderne. Det er viktig at unge spillere får trene mye på små flater. Dermed får de masse kontakt med ball. Det er ikke noen vits i ung alder å skulle spille på full elleverbane hele tiden, sier Ødegaard.  

De tidligere årene har Ajax-trenerne hatt mye fokus på ballfølelse og terping på teknikk.  

– På treningene er det ofte tekniske øvelser og kortbanespill med små mål, sier Ødegaard.     

På spørsmål om hva målet med helgen er svarer Ødegaard følgende:  

– Målet er å skape et ekstra tilbud for våre trenere. Vi vil ha en rød trå i klubben, med en klar filosofi. Det er veldig kjekt og spennende for spillerne i klubben med folk som kan såpass mye.