Faretruende trend på norske veier

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at antall drepte i trafikken de siste to årene har økt i forhold til de fire foregående. Etter en markant nedgang i 2020 og 2021 har dødsfall i trafikken de to siste årene nådd nye høyder.

Av David B. Ranum                                                                                      13/10/24

I likhet med 2022 ble 2023 nok et mørkt år for trafikksikkerheten på norske veier, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til Teknisk ukeblad etter å ha fått høre tallene for 2023.

Her er tallene SSB har lagt frem om dødsfall i trafikken de to foregående årene. Dette viser en økning på flere titalls personer i forhold til årene før.

Hovedårsaker

Det er ikke lett å vite hva som skyldes denne økningen, men covid-19 pandemien kan være en medvirkende årsak ifølge eksperter. Noe som er lettere å ha kunnskap om er hvorfor disse ulykkene skjer. Det er sjeldent mulig å peke ut kun en grunn til at ulykker skjer, men analysene viser at førerfeil ved uoppmerksomhet eller risikoatferd er to av hovedårsakene.

Det er lett å bli fristet til å gjøre noe annet enn å kjøre bil, men uoppmerksomhet er en medvirkende årsak i en tredjedel av dødsulykkene i trafikken. Når vi setter oss bak rattet, er vi ansvarlig for både egen og andres sikkerhet, og da må hovedfokuset være på å kjøre bil, sier Nygård til Teknisk ukeblad.

Tallene viser at det er en markant nedgang i antall drepte i aldersgruppen 65 år og oppover. Her har tallene gått fra 38 til 25 døde fra 2022 til 2023. Mens det har vært en nedgang blant eldre, har det vært en økning i aldersgruppen 25 til 44 år. Her har tallet gått fra 22 i 2022, til 28 i 2023.

Hvorfor tallene har endret seg slik er vanskelig å si, men alle dødsulykker undersøkes og analyseres for å skaffe ny kunnskap som videre brukes i trafikksikkerhetsarbeidet, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland i en pressemelding.

Hun sier vi har lagt bak oss et vanskelig år for trafikksikkerheten.

Tallene SSB har lagt frem her viser at Norge var på veldig god vei mot den såkalte «nullvisjonen». Disse positive tallene har som sagt tidligere fått seg en liten knekk de siste to årene.

Utsatt gruppe

Motorsykkel -og mopedførere utgjør om lag 20 prosent av alle omkomne i trafikken. Dette er et uakseptabelt høyt tall som er til stor bekymring, sier Hovland i en pressemelding.

Et vondt eksempel på dette er fra juni 2024 da det omkom 13 stykker på veiene i Norge. Sju av disse omkom i ulykker med motorsykkel.

Ifølge tallene SSB la frem om dødsulykker i 2023 var 21 av 110 døde MC-sjåfører. Dette tilsier 19% av ulykkene. Dette er tett opp imot snittet som har ligget på 20 prosent de siste årene, ifølge tall fra SSB.

Ifølge statistikk skyldes 66% av ulykkene med motorsykkel feil fra motorsyklisten selv, i 20 prosent var en motpart ansvarlig. En tredjedel av MC-førerne som omkom, omkom som følge av ekstrem atferd. Det vil si at de enten kjørte ruspåvirket og/eller kjørte med høy fart. Disse tallene viser at hvis man får redusert MC-ulykkene vil det totale antallet døde i trafikken bli mye lystigere lesning.

Dette er snittet de siste fem årene, ifølge SSB. Det ligger ganske stabilt på cirka 20 prosent av det totale antallet.

Stabile tall

Når det kommer til antall hardt skadde i trafikken er tallene SSB har lagt frem ganske stabile tall de siste årene. Dette er en trend vi har sett over en lang periode.

Tall fra SSB som viser antall hardt skadde personer i Norge i perioden 2018-2021. Her er tallene ganske stabile, men det er en topp i 2020 med 627 personer. Dette er i stor kontrast til for eksempel 1970 da det ble registrert 4552 hardt skadde personer i ulykker på norske veier.

Selv om det er drepte som får mest oppmerksomhet når det skjer ulykker i Norge, så inngår også det som kategoriseres som «hardt skadde» i nullvisjonen.

Nullvisjonen er et flernasjonalt prosjekt innen trafikksikkerhet som har som mål å oppnå et veisystem uten dødsfall eller alvorlige skader som involverer veitrafikk.

Tallene SSB har lagt frem for hardt skadde i årene 2022-2023. Disse tallene er like stabile som de foregående fire årene. Dette viser at Norge er på vei i riktig retning på denne fronten.

Selv om tallene SSB har lagt frem for de siste årene er faretruende, så er Norge det mest trafikksikre landet i verden. Pilen har kun pekt oppover de siste 50 årene, men nå ser vi en liten dårligere periode. Tallene på drepte og skadde har blitt redusert med 80% siden 1970. Med biler som utvikles og veisystem som blir bedre skal disse tallene forhåpentligvis være null drepte og null alvorlige skadde en gang i fremtiden. Men skal vi nå det målet må jobben gjøres og alle bidra.